Petak, 26 veljače, 2021

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH: “Namjera je da napravimo Jevrejski centar i galeriju za izložbene svrhe”

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH: "Namjera je da napravimo Jevrejski centar i galeriju za izložbene svrhe"
FOTO: Zenicainfo.ba

Gradsko vijeće Zenica je, na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, usvojilo Odluku o preuzimanju zgrade zeničke „Sinagoge“ iz posjeda Javne ustanove Muzej grada Zenica.
“Sretan sam i zadovoljan. Želja Gradske uprave Zenica je da polako vraćamo u vlasništvo sve ono šta je čije. Uvjeren sam kako će Jevrejska zajednica u BiH znati respektovati ovaj naš doprinos te da će zeničku Sinagogu iskoristiti u najbolje svrhe”, kazao je gradonačelnik.

Zenička Sinagoga jedna je od najljepših građevina u Zenici koja je kroz više od stotinu godina postojanja imala brojne namjene, a i sada svojom ljepotom plijeni pažnju. Povrat ovog objekta u vlasništvo Jevrejske zajednice BiH zasigurno predstavlja znak podrške i multietničkog opredjeljenja gradskih struktura, ali i cjelokupnog stanovništva grada.

- Oglašavanje -

“Ovo je jedna divna vijest. Zenička sinagoga je prelijepa i naša namjera je da napravimo ne samo Jevrejski centar nego i galeriju koja će koristiti u izložbene svrhe”, kazao je u telefonskom razgovoru Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH: "Namjera je da napravimo Jevrejski centar i galeriju za izložbene svrhe"

Ovakvu odluku pozdravljaju i u Odboru za međureligijsku saradnju Grada Zenica.

“Ovaj Odbor će svakako dati svoj doprinos u smislu da, kako smo i do sada, a tako i u budućnosti, sa ovog mjesta odašiljemo poruke mira kao i međureligijskog dijaloga. Zenica i ovim primjerom može biti jedan obrazac dobrog institucionalnog međureligijskog dijaloga i svima smo zahvalni koji upravo rade na tome”, kazao je Kenan Hodžić, predstavnik Odbora za međureligijsku saradnju Grada Zenica.

Zgrada „Sinagoge“ potiče sa početka 1903. godine, a projektovao ju je inžinjer Miloš Komadina. Objekt je građen u pseudo-maurskom stilu dok je posljednja rekonstrukcija objekta izvršena 2011. godine. (B. D.)Izvorni članak

0 0 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH: "Namjera je da napravimo Jevrejski centar i galeriju za izložbene svrhe"

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x