Jasmin Mešković i Suada Nožić predati u nadležnost Tužilaštva KS

Jasmin Mešković i Suada Nožić, osumnjičeni za zloupotrebu položaja i ovlasti u slučaju “Memori”, predati su jutros u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Osumnjičeni su predati u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo i bit će zadržani 24 sata i nakon što ih u tom roku ih ispita postupajuća tužiteljica bit će odlučeno o eventualnom prijedlogu za pritvor. Ostalih troje su pušteni na slobodu nakon kriminalističke obrade, mada još uvijek imaju status osumnjičenih”, rekla je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Ostali osumnjičeni su Senad Jusufbegović, Šejla Bašić i Menvirsa Kmetaš-Demić.

Osumnjičeni su uhapšeni u opsežnoj policijskoj akciji izvršenoj u ponedjeljak na 11 lokacija u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Mešković se sumnjiči da je od jula 2017. organizirao grupu ljudi koja je u sklopu Udruženja “Bosanski muzej sjećanja” – u okviru kojeg djeluje Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru – kontinuirano vršila prodaju krivotvorenih karata, pri čemu su novac od prodaje zadržavali za sebe, što je suprotno zakonu o udruženjima i fondacijama, te na taj način nezakonito stekli protupravnu imovinsku korist.

Podsjećamo, Mešković se sumnjiči da je organizirao duplo prodaju karata a novac uzimao sebi. Od tog novca i prodatih karata za Muzej genocida, kupovali su sebi nekretnine. Njega je prijavio njegov sin Mirza.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU