Je li nekadašnji predsjednik KO A-SDA ZDK znao za akciju “Meta” pa pobjegao policiji?

AUTOR:
DPA

DATUM:
ožu 31, 2022 @ 13:10

Kako je javnosti poznato, rano jutros krenula je akcija “META”, u kojoj je zasad uhapšeno osam osoba, među kojima i Muris S. inspektor MUP-a ZDK iz Visokog.

Iz policije su saopćili da tragaju za još dvije osobe, a kako saznaje 072info među njima je i Refik Kurgaš, nekadašnji kadar A-SDA odnosno NES.

Podsjetimo, Kurgaš je biznismen i bivši predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Zeničko-dobojskog kantona, koji je nepravosnažno bio osuđen je na sedam i po godina zatvora zbog krivičnog djela iz čl. 207.stav 1. KZ FBiH, spolni odnos sa djetetom.

Međutim, ovu presudu je ukinuo Kantonalni sud u Zenici i naložio ponovno suđenje. Nakon ponovljenog suđenja, ponovo je osuđen na 7,5 godina, da bi ovu kaznu Kantonalni sud Zenica, interesantno, smanjio na pet godina.

Zanimljivo je kako policija MUP-a ZDK nije jutros uspjela pronaći Krugaša, odnosno da je, očigledno, znao za ovu akciju pa se dao u bjekstvo. To i ne čudi budući da MUP-om ZDK vedri i oblači upravo stranka čiji je predsjednik Kantonalnog odbora “do jučer” bio Kurgaš, odnosno sve dok nije osuđen.

Ovakve situacije ne trebaju čuditi sve dok je ministar MUP-a ZDK pod istragom i sumnjiči se za zloupotrebu položaja, a na čelu policije Rusmir Šišić najlošiji kandidat na nedavnom konkursu kojeg je kao najboljeg ocijenio Nezavisni odbor kojim su dominirali kadrovi A-SDA, odnosno NES-a.

Potpuna kontrola MUP-a Zeničko-dobojskog kantona od strane politike, konkretno A-SDA odnosno NES-a, rezultirala je da se Zeničko-dobojski kanton nalazi na crnoj listi SAD-a.

7c295119 ace5 4a1c 946c fa6cd897961a

Hoće li se i kada pronaći a potom i uhapsiti Kurgaš, te za šta se tačno tereti nekadašnji kadar A-SDA odnosno NES-a, bit će poznato u narednim danima.

je li nekadašnji predsjednik ko a-sda zdk znao za akciju “meta” pa pobjegao policiji?

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU