JEDINI AUTOMOBIL NA SVIJETU ČIJA VRIJEDNOST NEMA CIJENU Uništen neprocjenjivi Ferrari

Legendarni Circuit de la Sarthe je ugostio trku Le Mans Classic u kojoj učestvuju automobili koji su nekad davno žarili i palili na 24 sata Le Mana.

Poput F1 trke i ova je pružila dosta uzbuđenja, akcije ali i nesreća. Svakako najskuplja nesreća se dogodila kad je Ferrari 250 SWB popularno nazvan „Breadvan“ izletio sa staze i udario u ogradu od guma. Automobil kojim je u tom trenutku upravljao 31-godišnji Austrijanac Lukas Halusa u nesreći je veoma oštećen, a vozač je prošao bez povreda, navodi Jutarnji.hr.

Posljedice nesreće bi mogle da budu veoma skupe. Na videu i slikama je vidljivo da je autu koji se posljednji put u Le Manu utrkivao prije 60 godina potpuno uništen zadnji kraj, djelimično i prednji kraj, a s boka su čak otpala vrata. Najveći problem je što se radi o unikatu, jedinom takvom automobilu na svijetu čija vrednost je neprocjenjiva.

Iako je model Ferrari 250 jedan od najpoznatijih automobila u istoriji ova verzija nije djelo slavnog Enza Ferrarija. „Breadvan“(prevedeno kombi za dostavu hljeba) se zvanično zove Ferrari 250 GTO Drogo. Auto je nastao kao proizvod rivalstva između Enza i grofa Giovannija Volpija.

Enzo naime nije želio da proda svoje trkačke 250 GTO Volpiju, uspješnom vlasniku trkačih timova. Zbog toga je Volpi naručio izradu vlastitog automobila za 24 sata Le Mana. Ferrari 250 SWB „Breadvan“ je nastao na bazi jednog starog Ferrarija 250 GT SWB u koji je Volpi dao da se ugradi jači V12 motor. Takođe, karoserija je potpuno promijenjena da bi bila lakša i aerodinamičnija.

Auto je učestvovao na trci 24 sata Le Mana 1962. godine i na stazi je bio brži od svih fabričkih Ferrarija 250 GTO ali nije uspio da završi trku zbog kvara pogonske osovine. U trenutku odustajanja bio je sedmi u ukupnom poretku. I ove godine na trci klasika dobro se držao, ali zbog nesreće sada će biti potrebno mnogo truda i novca da bi se ovaj jedinstveni auto popravio.

BONUS VIDEO:

JEDINI AUTOMOBIL NA SVIJETU ČIJA VRIJEDNOST NEMA CIJENU Uništen neprocjenjivi Ferrari appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU