Jelešković za TVSA: Uskoro virtuelna realnost i posjeta Bijambarskim pećinama

Nedavno je u Sarajevu održan seminar „Digitalne tehnologije i turizam“, na kojem su učestvovali i predstavnici KJU Zaštićena prirodna područja KS. Radi se o projektu tri fakulteta Univerziteta u Sarajevu: Elektrotehnički, Prirodno matematički i Ekonomski fakultet. Suština koncepta je novi sadržaj, nove tehnologije koje se mogu primjeniti u turizmu u BiH.

-Želimo da ponudimo našim posjetiocima nove sadržaje, a i u ovom smislu kad je u pitanju digitalna transformacija i novu digitalnu ponudu u KS rekao je za Sarajevsko jutro Asad Jelešković, direktor KJU zaštićena prirodna područja. .
Zanimljivo je shvatanje te virtualne realnosti, nabavka opreme i da ponudimo ljudima koji nisu u mogućnosti da posjete srednju Bijambarsku pećinu, da kroz ovaj aparat , opremu, probaju da dožive svu tu ljepotu koju pružaju ove pećine. Zainteresovani smo za ovaj projekta i nadam se da ćemo u ovoj godini ostvariti ono što želimo, a to je nabavka ove opreme.
Ustanova s druge strane realizuje još jedan projekt SOAR aplikacija, to ustvari znači da smo napravili aplikaciju, pomoću koje su mapirane sve staze na zaštićenim u KS. Za sada su obuhvaćena tri područja Bembaša, Skakavac i Trebević, u ovoj godini planiramo Bijambare i Vrelo Bosne. Aplikacija radi u off line režimu, i pomoći će svim posjetiteljima da se bolje snađu u prostoru, uz to su na mapi jasno definisana mjesta gdje se nalaze restorani, staze i službe GSS, istakao je Jelešković.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU