5 C
Sarajevo
Petak, 9 prosinca, 2022

Jesu li svađe u ljubavnim odnosima ljekovite?

Istraživanja su pokazala da potencijalni problem ne predstavlja svađa, već komunikacija unutar svađe. Kažu da postoje četiri stvari koje će uništiti gotovo svaki odnos ako potraju dovoljno dugo. Možemo ih nazvati korozivne sile intimnih odnosa ili četiri jahača apokalipse. Koristimo li kritiziranje, prezir, obrambeni stav i zatvaranje u svađama, odnos može biti ugrožen.

Ako kritiziramo, tada upućujemo osobnu kritiku prema drugoj osobi. Za razliku od konstruktivne kritike u kojoj drugoj osobi kažemo što nas smeta i kako to može popraviti, kritiziranje je usmjereno na samu osobu i osoba nema mnogo opcija kako to promijeniti. Govorimo o kritikama poput: glup si, lijen si, ti ništa ne znaš. Kako biste to izbjegli, kada upućujete kritiku, neka ona bude precizna, usmjerena na ponašanje osobe, a dok ju izgovarate krenite govoreći o svojim osjećajima i mislima.

Ako preziremo drugu osobu, tada pokazujemo potpuni izostanak poštovanja. On se može komunicirati verbalno i neverbalno, ali u oba slučaja, osoba će jasno razumjeti poruku i osjećati se nebitno, sporedno i povrijeđeno. Osnovni način kako izbjeći prezir je pravovremena otvorena komunikacija.

  Zanimljiva lista: Ovih 10 profesija ne mogu zamisliti dan bez kafe

Ako zauzmemo obrambeni stav zaustavljamo komunikaciju. Ponekad je bolje prihvatiti kritiku nego zauzeti obrambeni stav. Uostalom, prihvaćanje kritike ne znači i slaganje s istom, to samo znači da razumijemo i odobravamo drugoj osobi njen pogled na situaciju.

Ignoriranje osobe ne rješava problem već ga stvara. Zatvaranje je više oblik neverbalne komunikacije nego oblik verbalne komunikacije te često uključuje obrambeni stav i prezir, a u populaciji se tolerira i ne primjećuje kao velik problem. To su situacije kada jedna osoba nešto govori drugoj osobi, a ova „glumi da sluša“, gledajući u prazno, kolutajući očima, često popraćeno riječima aha, da, slušam te.

ljubavniodnosi_ljubav_cijela1

Do sada smo naveli sve stvari koje mogu svađu učiniti destruktivnom za vaš odnos i što valja izbjegavati. S druge strane, ako želite da vaše svađe imaju ljekovit učinak na vaš odnos pokušajte se držati ovih 7 pravila:

– Komunicirajte iskreno i otvoreno – ne čuvajte vrijedne informacije za sebe i ne čekajte postavljanje    pitanja da biste rekli kako se osjećate i što mislite

– Čekajte svoj red u razgovoru – ponekad je važnije slušati nego pričati

  Nekima blagoslov, nekima iskušenje: Stigao je proljetni horoskop za 2020. godinu

– Zauzmite perspektivu druge osobe – pokušajte se staviti u cipele druge osobe i razumjeti ju

– Budite sigurni da ste u dobrom stanju – izbjegavajte svađe kada ste pod utjecajem jakih emocija ili iscrpljeni

– Ulazite u komunikaciju s pozitivnom namjerom – cilj svađe bi trebalo biti unapređenje odnosa

– Pretpostavite pozitivnu namjeru druge osobe

– Prihvatite mišljenje druge osobe kao jednu od opcija, čak i kada imate drugačije mišljenje i kada to nije konačno rješenje.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU