JKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Bugojno sljedeće sedmice započinje aktivnosti na isključenju dužnika! – Bug.ba

Posljednji rokovi za plaćanje dugova za vodosnabdijevanje u Bugojno ističu ovih dana i već naredne sedmice najavljeno je isključivanje svih dužnika s vodovodne mreže, ističu iz javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Pravni osnov ove odluke sadržan je u Članu 12. Zakona o komunalnim djelatnostima SBK/KSB (“Sl.novine SBK/KSB”, broj 13/13, a u vezi sa članom 13.Zakona o komunalnim djelatnostima SBK/KSB (“Sl.novine SBK/KSB”, broj 13/13 te čl.62. st.1 tačka 7. Odluke o vodovodu i kanalizaciji («Službene novine općine Bugojno broj 023-267/83) kao i Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o vodovodu i kanalizaciji («Službene novine općine Bugojno broj 3/99 i 4/02)

Aktivnosti na isključenju dužnika preduzeće započinje od naredne sedmice, a procedura isključenja dužnika podrazumijeva dostavu opomena dužnicima, dostavu opomena pred tužbu i isključenje, a tek nakon toga i isključenje s mreže, ukoliko takvi korisnici svoje dugovanje ne plate, potvrdili su iz JKP ViK.
Pojasnili su nam i kako je do sada postignut dogovor o plaćanju dugovanja u ratama sa brojnim korisnicima, kao i da je veliki broj njih već izmirio svoja dugovanja, no ipak je i dalje veliki broj onih koji se uopće nisu javili ViK-u.

Kako nam je pojašnjeno, isključivanja pojedinih korisnika će se raditi planski, po određenim lokalitetima, te će svi dužnici koji se i nakon opomene ne obrate ViK-u u vezi s plaćanjem duga biti isključeni iz sistema vodosnabdijevanja.
U preduzeću su svjesni da vodosnabdijevanje naših potrošača nije na zadovoljavajućem nivou na teritoriji cijele Općine, međutim u posljednjih mjesec dana je u stalnom poboljšanju, a razlog za ovakvu situaciju je bolje upravljanje sistemom kao i intenzivne popravke kvarova dok će i isključivanje dužnika dodatno doprinijeti stabilizaciji cijelog sistema.

No, kako bi izašli u susret svim građanima i pravnim licima koji imaju dugovanja iz ovog preduzeća i dalje napominju da se potrošači i dalje mogu javiti kako bi zaključili sporazume o odgođenom plaćanju. To je potrebno da urade kako ne bi bili isključeni iz sistema vodosnabdijevanja i kako bi spriječili eventualnu zaplijenu imovine zbog duga.

Svi građani protiv kojih je pokrenut sudski postupak trebaju doći u u prostorije preduzeća ili na blagajnu JKP Vodovod i kanalizacija i platiti iznos duga. Odmah po uplati ovog iznosa, preduzeće će obavijestiti Općinski sud u Bugojnu da se obustavlja sudski postupak. Na taj način neće doći do pljenidbe imovine dužnika.
Troškove isključenja i ponovnog uključenja snosi potrošač/korisnik. Za svaku potencijalnu štetu koja nastane zbog privremenog isključenja sa mreže JKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Bugojno ne odgovara.

U slučaju da potrošač/korisnik, ne omogući skidanje vodomjera, JKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Bugojno kao javni isporučitelj vodne usluge izvršiti će isključenje iz sistema javne vodoopskrbe ukidanjem priključka na uličnom cjevovodu, a sve o trošku korisnika usluge.

JKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Bugojno

jkp "vodovod i kanalizacija" d.o.o. bugojno sljedeće sedmice započinje aktivnosti na isključenju dužnika! - bug.ba

 


bug.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU