Johann Sattler zvanično otvorio dionicu biciklističke staze Vitez-Lašva – Bug.ba

Dijelom biciklističke staze stare pruge koja prolazi Srednjom Bosnom danas je organizirana testna vožnja u kojoj je učešće uzeo šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Sattler je posjetio Etno selo Čardaci, nakon čega je u organizaciji Turističke zajednice SBK/KSB I REZ Agencije upriličena biciklistička vožnja na trasi od naselja Rijeka u Vitezu do ribarskog doma u Busovači, čime je i službeno danas otvorena dionica biciklističke staze Vitez-Lašva.

Ovom prilikom Sattler je naglasio da je izuzetno sretan što je među prvima danas vozio dijelom biciklističke staze stare pruge koja će kako je istaknuo sasvim sigurno privući turiste iz Bosne i Hercegovine ali i drugih zemalja.

„Ovo je odličan projekt koji kombinuje sport i prirodu, a s obzirom da sam veliki zaljubljenik u prirodu, danas sam imao priliku družiti se i razgovarati sa nositeljima projekta kao i dionicima turističkih aktivnosti. Želio sam na licu mjesta se uvjeriti u konkretne rezultate projekata u koje Evropska unija ulaže. Ovo je definitivno jedan divan turistički proizvod za cijelu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Sattler na kraju.

Direktor TZ SBK/KSB i projekt menadžer Miroslav Matošević istaknuo je da su na biciklističkoj stazi koja se proteže trasom stare željezničke uskotračne pruge u dužini od gotovo 100 km izvršeni ključni građevinski radovi koji su bili nužni za uspostavu biciklističke staze i uvezivanje dionica sa sistemom lokalnih i makadamskih puteva.

“Dio biciklističke staze na području općine Busovače i Viteza u dužini od 10 km danas je zvanično pušten u rad, a daljnji radovi se nastavljaju na području općine Travnik, gdje je potrebno izvršiti tamponiranje jednog dijela dionice, zbijanje podloge sa očišćenih dionica i sanaciju fekalnih i oborinskih voda” kazao je Matošević, te dodao da se nada da će kompletna biciklistička staza uskoro biti u funkciji.

Načelnik Općine Busovača Asim Mekić je kazao da su se kao lokalna zajednica rado uključili u realizaciju projekta, pogotovo sa pojavom sve većeg broja posjetitelja koji određen vid rekreacije pronalaze upravo u biciklizmu.

„Danas smo zvanično otvorili dio biciklističke staze i veliko nam je zadovoljstvo što je baš ambasador Sattler ovdje s nama, a ako on može voziti ovom stazom, onda ne vidim razlog da to ne mogu i drugi“, kazao je Mekić.

Mekić je također dodao da će se i dalje nastaviti u realizaciji aktivnosti uređenja ovoga dijela staze.


bug.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU