Johnson & Johnson počeo s isporukom vakcina za EU

Johnson & Johnson u ponedjeljak je započeo s isporukom svoje jednodozne vakcine protiv COVID-19 u države članice Evropske unije, saopćili su zvaničnici EU i farmaceutske kompanije

Kompanija je prvobitno planirala da započne svoje isporuke početkom aprila, ali je to odgodila zbog problema u proizvodnji.

  • Prve doze kreću iz skladišta prema državama članicama – izjavio je portparol Evropske komisije na konferenciji za novinare u ponedjeljak.
  • Johnson & Johnson počinje s isporukom vakcina u EU danas. Veoma dobra vijest – saopćio je Peter Liese, evropski poslanik iz stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.

Američka kompanija obavezala se na isporuku 55 miliona doza vakcine do kraja juna i još 120 miliona u trećem kvartalu, saopćio je evropski komesar Thierry Breton u ovom mjesecu.

  • Sve donedavno bilo je nejasno da li će to obećanje biti održano. 50 miliona doza ipak je izvjesno (u drugom kvartalu) – kazao je Liese, naglašavajući da je primio tu informaciju i od kompanije i od Evropske komisije, koja koordinira razgovore s proizvođačima vakcina.

Glasnogovornica Johnson & Johnsona potvrdila je da je kompanija započela s isporukom vakcina za EU, Norvešku i Island, ali je odbila komentirati isporuke za april i za drugi kvartal.

Kompanija tvrdi kako namjerava isporučiti 200 miliona doza u 2021. u EU, Norvešku i Island, prenosi Reuters.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU