JOŠ JEDNA PROMJENA Instagram ograničava osjetljivi sadržaj za tinejdžere

Od postojećih korisnika koji su mlađih od 16 godina biće zatraženo da pređu na najrestriktivnije podešavanje sadržaja.

Instagram će automatski uključiti svoj najrestriktivniji filter sadržaja za sve nove korisnike koji su mlađi od 16 godina.

Takođe, kompanija će postojećim tinejdžerima preporučiti da učine isto.

Instagram je nešto ranije ovog ljeta preimenovao svoja postojeća podešavanja sadržaja.

Sadržaj je podijeljen na tri kategorije: „Less“, „Standard“ i „More“.

Takva podešavanja omogućuju korisnicima da ograniče sadržaje kao što su nasilje, seksualne slike i druge „osjetljive“ teme.

Samo korisnici stariji od 18 godina mogu pristupiti postavci „More“. Ta opcija nudi najmanje filtriranu verziju Instagrama dostupnu javnosti.

Međutim, sada će novi korisnici Instagrama mlađi od 16 godina imati podrazumijevano uključenu postavku „Less“. Takva podešavanja će uticati na tip sadržaja koji vide na cijeloj platformi, uključujući pretragu, predložene naloge, hashtagove i preporuke u feed-u.

Zatim, instagram će tražiti od svih postojećih tinejdžera da izvrše „proveru podešavanja“. Odnosno da ograniče ko može da dijeli njihov sadržaj, da im šalje poruke i kakav sadržaj mogu da vide njihovi pratioci. Takođe, tinejdžeri će imati mogućnost da ažuriraju funkciju koja im omogućava da ograniče količinu vremena koje provode na Instagramu.

Portparol Instagrama, rekao je da je klasičan primjer sadržaja koji bi postavka „Less“ ograničila mogao da bude video snimak koji je nasilan. Podešavanja sadržaja primjenjuju se samo na naloge koje tinejdžeri trenutno ne prate.

Mentalno zdravlje tinejdžera

Rastuća zabrinutost zbog psihološkog i emocionalnog uticaja Instagrama za najmlađe korisnike navela je senat prošle godine da dovede šefa Adama Mosserija na ispitivanje.

Uoči saslušanja, kompanija je predstavila nove bezbjednosne funkcije za tinejdžere, uključujući onu koja obavještava korisnike ako provode previše vremena na aplikaciji. Takođe, kompanija je predstavila i opciju da automatski prijave nepoželjan sadržaj svojim roditeljima.

Instagram je ranije ove godine pokrenuo roditeljski nadzor. Ta opcija omogućava roditeljima da prate koga njihova djeca prate i ostavlja im mogućnost za podešavanje vremenskih ograničenja.

Stručnjaci za mentalno zdravlje upozorili su da roditeljska kontrola na društvenim mrežama trebda da bude široko primijenjena, posebno imajući u vidu činjenicu algoritmi nekada otkrivaju rizičan sadržaj.

Međutim, tinejdžeri koji poznaju tehnologiju mogu lako da zaobiđu roditeljske kontrole. Oni jednostavno mogu pogledaju sadržaj po svom izboru na drugoj platformi ili na telefonu prijatelja.

Ova promena vjerovatno neće imati previše uticaja na tinejdžere čiji roditelji već kontrolišu naloge preko porodičnog centra Instagrama. Međutim, tinejdžeri koji slobodno koriste Instagram teško samovoljno uključiti filter.

BONUS VIDEO:

JOŠ JEDNA PROMJENA Instagram ograničava osjetljivi sadržaj za tinejdžere appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU