-10.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Jubilej: 15 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

  U okviru tradicionalnih 453. skokova sa Starog mosta koji su upriličeni prošle nedjelje u Mostaru, obilježena jejubilarna 15. godišnjica postojanja najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih rekorda.


  Naime, u Mostaru su 2004. ispod Starog mosta, obnovljenog te godine, građani Mostara i Vispak zajedno postigli Guinnessov rekord, tako što je Vispak «ispekao»,a Mostarci sa gostima popili 650 litara, tj. 8.000 fildžana Zlatne džezve, prave bosanske kafe.

  - Oglašavanje -


  Od tada, nema grada ili mjesta u Bosni i Hercegovini u kojem do sada, u ovih 15 godina, nije „gostovala“ džinovska džezva.
  „Vispakova najveća džezva na svijetu postala je neka vrsta zaštitnog znaka tradicije naroda Bosne i Hercegovine iz koje znatiželjnici širom svijeta žele probati kafu koja se «peče» i koja ima tri imena ali iste poruke – ćejfa, meraka, poštovanja i zajedništva. Kao svojevrsna atrakcija koja plijeni pažnju, Vispakova Guinnessova džezva je u 15 godina predstavljala našu zemlju na festivalima, smotrama i manifestacijama širom svijetaali i na velikim sportskim takmičenjima, poput Svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu 2014. godine. Rezultat svega je da su milioni ljudi širom svijeta i Bosne i Hercegovine do sada probali našu Zlatnu džezvu, pravu bosansku kafu iz najveće džezve na svijetu“ saopćeno je iz Vispaka.


  Za jedno punjenje džinovske džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe, od čega se pripremi 650 litara ovog omiljenog napitka, te je potrebnosat vremena da kafa “baci ključ”.


  Vispakovu Gunnissovu džezvuskovao je sarajevski kazandžija Nasir Jabučar zajedno sa njegovim pomoćnicima u ljeto 2004. godine.

  jubilej: 15 godina vispakove najveće džezve na svijetu
  jubilej: 15 godina vispakove najveće džezve na svijetu
  jubilej: 15 godina vispakove najveće džezve na svijetu

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO