Jupić: Zasad smo uspjeli spriječiti zarazu između lokalnog stanovništva u ZDK-u

Sinoć potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom muškaraca iz Tešnja nije iznenadio nikoga u Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona – kazao je predsjednik Štaba i ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić.

Radi se o muškarcu koji je, kao i prethodno troje kod kojih je utvrđena zaraza, došao iz Italije. To znači, ističe Jupić, kako se opet radi o uvezenom, odnosno importovanom slučaju te da još uvijek nema lokalnog širenja zaraze.

-Smatram da je to pobjeda kompletnog zdravstva ZDK-a, odnosno da smo preventivnim mjerama uspjeli, barem se tako pokazalo u ovih prvih sedam-osam dana od otkrivanja prvozaraženog, spriječiti širenje zaraze među lokalnim stanovništvom – podvlači ministar zdravstva ZDK-a.

Dodaje da će i zaraženi muškarac iz Tešnja već danas biti smješten u izdvojeni izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, u kojem se nalaze i tri osobe iz Zenice kod kojih je zaraza utvrđena početkom prošle sedmice. Za sada je u tom kantonu potvrđena zaraza kod ukupno četiri osobe.

-Mi smo i najavljivali da će biti novozaraženih, ali i osoba koji će biti pod zdravstvenim nadzorom. Trenutno, osim ova četiri slučaja zaraze, imamo i oko 1.000 osoba koji se nalaze pod zdravstvenim nadzorom u svojim kućama. Tako u gradu Zenici imamo oko 260 slučajeva, u Zavidovićima 100…Uglavnom, situacija je pod kontrolom i nema mjesta panici – kaže Jupić.

Navodi da danas, ako ne bude nepredviđenih situacija, neće biti sjednice Kriznog štaba koji je jučer zasjedao skoro cijeli dana.

-Mi smo u stalnom telefonskom kontaktu i uvijek možemo brzo reagovati, ako se ukaže potreba. Danas imamo sjednicu Vlade na kojoj ćemo razgovarati i o nabavci nove zaštitne opreme. Pronašli smo jedan ‘kanal’, a sada ćemo vidjeti da li će uspjeti i odgovoriti zadatku. U svakom slučaju, za sada imamo dovoljno opreme – tvrdi Jupić.

Ministarstvo će tokom dana prema svim domovima zdravlja na području tog kantona uputiti “anketni listić“, koji će se popunjavati za sve osobe kod kojih se iskaže sumnja u zarazu koronavirusom.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU