Jure Franko opet na Bjelašnici: “Medalja je rođena ovdje, upravo na ovoj stazi”

Staza broj “5”, na kojoj treniraju mlade skijaške nade na olimpijskoj planini Bjelašnici, danas je nazvana Jure Franko. Na taj način grad Sarajevo i Olimpijski centar Bjelašnica odali su počast Franku, prvom osvajaču medalje na zimskim olimpijadama iz bivše Jugoslavije i jedinom tada domaćem takmičaru koji se okitio odličjem na Igrama održanim u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 1984. godine.

Svečanim presijecanjem vrpcem Franko je dobio je stazu koja će nositi njegovo ime – jer upravo tu je u utrci karijere, prije 40 godina, osvojio prvu medalju za tadašnju Jugoslaviju.

Ova medalja je rođena ovdje upravo na ovoj stazi i zbog toga mi je još veća čast da imamo sada stazu koja se zove po meni i to je naša zajednička medalja i ja je samo čuvam za vas, kazao je Franko.

Najmanje što je Sarajevo moglo uraditi za ovog skijaškog asa koji prije 40 godina ušao u legendu bh. planina je pokloniti mu stazu. Inicijativu za to podnio je Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Još u novembru prošle godinu podnio sam inicijativu da se jedna staza na našoj olimpijskoj planini Bjelašnici nazove upravo po njemu, našem prijatelju, pa mi je velika čast biti danas ovdje i svjedočiti da se jednoglasno usvojena inicijativa provela u djelo, kazao je Ademović.

Odmaknut, bar na kratko, od politike ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prijestio se Zimskih olimpijskoh igara i na šaljiv način pozdravio predsjednicu Sloveniju Natašu Pirc Musar koja je također boravila danas na Bjelašnici.

U katastru je naš Jure Franko predsjednice. Znate, mi smo tada bili jedna država, imali smo jedan pasoš, kasnije je to drugačije bilo nekim pravnim putem, vi prisvajate njega kao što mi ljubormorno prisvajamo ovaj datum u kojem Sarajevo slavi 40. godina od najsvjetlijeg trenutka u svojoj historiji i zaista je to bio uspjeh svih gradova i ljudi tadašnje Jugoslavije, rekao je Konaković

Predsjednica Republike Slovenije Pirc Musar posjetila je da je Franko prije 40 godina na Bjelašnici, noseći jugoslovensku zastavu, postao legenda, te simbol jedinstva i ponosa svih u bivšoj zajedničkoj državi.

Slovenija se nada da će Bosna i Hercegovina napredovati na putu ka EU brzinom kojom je franko došao do pobjede tog februara 1984. Godine kako bismo jednog dana ponovo stajali zajedno u međunarodnoj areni, rekla je Pirc Musar.

Prisutnim zvaničnicima su podijeljene i prigodne plakete.

Fatima Fazlagić Hastor

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU