14 C
Sarajevo
Petak, 24 ožujka, 2023

Kada će u BiH biti masovna vakcinacija?

Bosna i Hercegovina potpuno je vakcinisala oko 230.000 građana. Nije poznato koliko bh. građana je vakcinisano u drugim zemljama, jedinstvenog registra nema.

U našu zemlju do sada je stiglo 1,6 miliona vakcina. Proces vakcinacije stanovništva daleko je sporiji od broja pristiglih vakcina.

Sportisti i sportski radnici iz Banjaluke, vakcinisani su, u okviru masovne vakcinacije u Republici Srpskoj. Kažu, svojim ličnim primjerom pokazuju odgovornost prema zajednici.

VLADIMIR BRANKOVIĆ, direktor Rukometnog kluba Borac

Pošto su nam igrači na odmoru nismo došli u punom kapacitetu ali dosta igrača je već vakcinisano ranije. Kompletan stručni štab je vakcinisan tako da sam ja danas došao ispred kluba da pokažemo odgovornost našu i ne samo za nas i za naše zdravlje nego i za našu okolinu.

Imunizacija bez zakazivanja organizovana je u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Mrkonjić Gradu, Modriči, Tesliću, Istočnom Sarajevu. Kompletno vakcinisanih građana u Republici Srpskoj je oko 110.000. Prvu dozu primilo je oko 200.000 građana.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

Nalazimo se na dobrom putu kada govorimo o samom procesu vakcinacije. Brzinu povećavamo svakodnevno. Naravno da nam je cilj da do kraja jeseni imamo taj neki procenat od 50 odsto. Kažem, imamo dovoljno vakcina, svi kapaciteti su stavljeni u pogon.

U Federaciji BiH utrošeno je oko 297.000 doza. Potpuno je vakcinisano oko 119.000, a prvu dozu vakcine primilo je oko 178.000 građana.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Što se tiče stanovništva, mi smo prešli skoro 9 posto. I to je dobro. Ali sa ovim novim dozama cjepiva očekujem da ćemo jedan značajniji broj vrlo brzo krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca.

Imunizacija stanovništva je spora. Daleko smo od 80% vakcinisanog stanovništva čime bi postigli kolektivni imunitet.

JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

Mislim da bi već sada morali imati mnogo više vakcinisanih, jer ipak pandemija traje godinu i po i ići na homogenu vakcinaciju stanovništva 2/3 najmanje i da bi došli do kolektivnog imuniteta i pripremiti se na jesen i ovaj novi soj delta virusa koji je dominantan u svijetu i vrlo kontagiozan.

Koliko se građana vakcinisalo izvan granica Bosne i Hercegovine, niko ne može precizno utvrditi. Na nekoliko adresa nam je rečeno da se jedino može procjenjivati i da je taj broj nekoliko desetina hiljada građana. (BHRT)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU