11 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Kada će u BiH biti masovna vakcinacija?

Bosna i Hercegovina potpuno je vakcinisala oko 230.000 građana. Nije poznato koliko bh. građana je vakcinisano u drugim zemljama, jedinstvenog registra nema.

U našu zemlju do sada je stiglo 1,6 miliona vakcina. Proces vakcinacije stanovništva daleko je sporiji od broja pristiglih vakcina.

Sportisti i sportski radnici iz Banjaluke, vakcinisani su, u okviru masovne vakcinacije u Republici Srpskoj. Kažu, svojim ličnim primjerom pokazuju odgovornost prema zajednici.

VLADIMIR BRANKOVIĆ, direktor Rukometnog kluba Borac

Pošto su nam igrači na odmoru nismo došli u punom kapacitetu ali dosta igrača je već vakcinisano ranije. Kompletan stručni štab je vakcinisan tako da sam ja danas došao ispred kluba da pokažemo odgovornost našu i ne samo za nas i za naše zdravlje nego i za našu okolinu.

Imunizacija bez zakazivanja organizovana je u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Mrkonjić Gradu, Modriči, Tesliću, Istočnom Sarajevu. Kompletno vakcinisanih građana u Republici Srpskoj je oko 110.000. Prvu dozu primilo je oko 200.000 građana.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

- Oglašavanje - kada će u bih biti masovna vakcinacija?

Nalazimo se na dobrom putu kada govorimo o samom procesu vakcinacije. Brzinu povećavamo svakodnevno. Naravno da nam je cilj da do kraja jeseni imamo taj neki procenat od 50 odsto. Kažem, imamo dovoljno vakcina, svi kapaciteti su stavljeni u pogon.

U Federaciji BiH utrošeno je oko 297.000 doza. Potpuno je vakcinisano oko 119.000, a prvu dozu vakcine primilo je oko 178.000 građana.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Što se tiče stanovništva, mi smo prešli skoro 9 posto. I to je dobro. Ali sa ovim novim dozama cjepiva očekujem da ćemo jedan značajniji broj vrlo brzo krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca.

Imunizacija stanovništva je spora. Daleko smo od 80% vakcinisanog stanovništva čime bi postigli kolektivni imunitet.

JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

Mislim da bi već sada morali imati mnogo više vakcinisanih, jer ipak pandemija traje godinu i po i ići na homogenu vakcinaciju stanovništva 2/3 najmanje i da bi došli do kolektivnog imuniteta i pripremiti se na jesen i ovaj novi soj delta virusa koji je dominantan u svijetu i vrlo kontagiozan.

Koliko se građana vakcinisalo izvan granica Bosne i Hercegovine, niko ne može precizno utvrditi. Na nekoliko adresa nam je rečeno da se jedino može procjenjivati i da je taj broj nekoliko desetina hiljada građana. (BHRT)

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima