5.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 9 prosinca, 2021
Još

  Kada je pravo vrijeme da partneru kažete ove dvije riječi?

  ()

  Kada smo u novoj vezi i osjećamo da je to “ono pravo”, imamo poriv da drugoj osobi kažemo da je volimo.

  Međutim, postoje neka nepisana pravila koja nam daju smijernice o tome kada je zaista vrijeme da to i izgovorimo.

  Budite sigurni u svoja osjećanja

  Zaljubljenost i ljubav su dvije vrlo različite emocije i dva potpuno odvojena psihološka procesa, iako se često vjeruje da zaljubljenost nužno prelazi u ljubav. Dok je zaljubljenost zapravo idealizacija partnera, ljubav je osjećaj duboke emocionalne povezanosti s partnerom, osjećaj stabilnosti i sigurnosti u kojem smo svjesni svih partnerovih vrlina i mana.

  Zaljubljene osobe vrlo često pate od nesanice, izostaje im apetit te gube zanimanje za uobičajene aktivnosti koje su ih sve donedavno veselile, dok se s druge strane osjećaju euforično. Sve to se događa zbog povišenog nivoa dopamina i norepinefrina u mozgu.

  Kada je u pitanju ljubav, osjećamo se smirenije i sigurnije. Upravo je zato važno znati razliku između zaljubljenosti i ljubavi i osvijestiti svoja osjećanja. Jednom kada smo sigurni u to, tada to možemo da kažemo i naglas.

  Doživite se kao par

  Nakon što provedete zajedno neko vrijeme, doživite različite situacije, koje nisu nužno idealne i počinjete da gradite svoj svijet oko te druge osobe i spuštate svoje “zidove”, priznajući najdublje strahove i najveće želje, počećete na vas dvoje da gledate kao na pravi ljubavni par.

  Takođe, nužno je da cijenite i tu drugu osobu, poštujete njene vrline i mane i da budete svjesni vrijednosti koju donosi u vaš život. Ukoliko se to poklopi s obe strane, nema sumnje u to da ste par na dobrom putu prema uspjehu.

  Sačekajte bar dva-tri mjeseca

  Iako sve navedeno može da se razvija vrlo intenzivno i brzo, psiholozi preporučuju da se ne brza s priznavanjem ljubavi. Naime, ljubav je nešto što se stvara s vremenom.

  Prema rečima psihoterapeuta Rebeke Montgomeri, ako mislite odmah na početku da je riječ o ljubavi, znajte da je zapravo riječ o idealizovanju i snažnoj hemiji.

  Romantična ljubav povezana je s iskustvima koje doživljavate s osobom s kojom izlazite. Koliko ih zaista poznajete? Lako je zaljubiti se u nekoga kada je sve dobro i kada se zabavljate, no što je sa situacijama kada prolazite kroz stresno razdoblje, kada ste ranjivi jedno pred drugim, kada niste u svom najboljem izdanju? Upravo će vam takve situacije pokazati da li je riječ samo o idealizaciji ili pravoj ljubavi.

  Iz toga proizlazi da je najbolje rješenje pričekati barem dva do tri mjeseca prije nego što izgovorimo “volim te”.

  To je dovoljno vremena u kojem ćete s partnerom proći kroz različite i dobre i loše situacije i vidjeti da li zaista odgovarate jedno drugom piše superžena.rs

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO