Kada se ove godine pomiče sat?

Možda ste primijetili da iako noć još uvijek rano dolazi, ovog je mjeseca dan malo duži, što znači da se približavamo danu kada se mijenja sat i počinje ljetno računanje vremena. Većina ljudi željno iščekuje dan kada će se pozdraviti s tmurnim zimskim noćima, ali čekat će još neko vrijeme, piše metro.co.uk.

Datum na koji se mijenja vrijeme svake godine je drugačiji jer ljetno računanje vremena kreće na zadnju nedjelju u ožujku, dok zimsko počinje zadnje nedjelje u listopadu. Ove godine sat će se pomicati u nedjelju, 29. ožujka, u jedan sat ujutro i ostat će tako sve do nedjelje, 25. listopada. Zašto se uopće pomiče sat?

Već smo pisali da je glavni ‘krivac’ Benjamin Franklin jer je njemu prvom došla ideja za ljetno računanje vremena koje bi produžilo svjetliji dio dana za vrijeme večernjih sati. Njegova ideja trebala je uštedjeti na energetskim resursima, kao što su vosak koje proizvode pčele te ulja za uljanice, no u današnje vrijeme pomicanje sata smatra se kontraproduktivnim.

Nova odluka Europskog parlamenta govori kako zemlje članice Europske unije prestaju s pomicanjem sata i to 2021. godine. Zemlje koje će htjeti imati ljetno računanje vremena, sat će zadnji put pomicati u ožujku 2021. godine, a one koje žele zimsko računanje vremena u listopadu 2021. godine, prenosi Dnevnik.hr.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU