-0.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Kahrimanović: Borački zakon samo početak borbe za prava boraca (VIDEO)

Zakon o demobiliziranim borcima i članovima njihovih porodica koji je jučer prihvaćen i u Domu naroda Federalnog parlamenta za boračku populaciju je samo početak borbe za njihova prava, kažu u Savezu demobiliziranih boraca Tuzlanskog kantona.

Oni očekuju skoru primjenu sva tri zakonska rješenja koja bi omogućila isplatu boračkih naknada i početak ostvarenja prava ove populacije.

Predsjednik Saveza demobiliziranih boraca TK Muzijet Kahrimanović podsjeća da je od 2010. godine, kada je postojeći zakon stavljen van snage, do danas uloženo dosta napora za usvajanje zakona.

Smatra da ovo nije njegova konačna verzija i da će u narednom periodu predlagati njegove izmjene, dodajući da postoje neke regulative koje bi, ističe, trebale poboljšati položaj boraca.

– To su prednosti pri zapošljavanju, za koje se nadamo da neće biti samo fiktivne te da će se primjena osigurati kroz dopunske akte jer borci ne traže milostinju nego mogućnost da rade u firmama ili preduzećima ili kroz samozapošljavanje – dodao je.

Procjena je da će od 20.000 demobiliziranih boraca koji će ostvariti prava, pet do sedam hiljada biti s područja Tuzlanskog kantona.

  (VIDEO) Travničanima devet medalja na Balkanskom prvenstvu!

Kahrimanović napominje da slijedi provedba ovog zakona na kantonalnom nivou i osiguravanje sredstava za naknade koje zakon propisuje.

– Znamo da su kantoni u teškim pozicijama, a neki kantoni neće možda biti u prilici da to realiziraju, ali mi ćemo na području Tuzlanskog kantona ući u pregovore s kantonalnom vladom – najavio je Kahrimanović.

Očekuju se i izmjene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju jer postoje veliki problemi budući da borci ne mogu ostvariti pravo na penziju ili im se ne uračunava period proveden u ratu kao staž.

Kahrimanović je mišljenja da 25 miliona KM koliko je predviđeno za prvi kvartal, zbog činjenice da je veliki broj boraca preminuo ili su na radu izvan naše zemlje, neće biti utrošeno.

Ukoliko se to desi, boračke organizacije će se zalagati za izmjenu zakona kojom bi se starosna dob boraca spustila ispod 57 godina čime bi i oni mogli ostvariti neka od prava.

(FENA) L.A.


Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU