KAKAV ODNOS IMATE PREMA NOVCU? 6 signala da ste sa finansijama na ratnoj nozi zbog čega vam je i novčanik prazan

Da li se ikada zapitate kako se osjećate kada se spomene novac? Često razmišljamo o našim odnosima u životu, kao što su odnos sa partnerom, porodicom, hranom i vježbanjem. Ali ne razmišljamo često o njemu, iako mnogi ljudi imaju nezdrav odnos prema novcu koji zavisi od njihove psihologije i osjećaja lične vrijednosti.

Stručnjaci kažu da je idealan odnos prema novcu onaj koji tretira novac kao sredstvo štednje i kupovine dobara i usluga. Međutim, svaki pojedinac novcu pripisuje svoje značenje. Izreke poput „novac je zlo“ i „novac ne raste na drveću“ novcu daju negativno značenje.

Dakle, koliko je zdrav vaš odnos sa novcem? Evo nekoliko znakova nezdravog odnosa sa njim i kako to utiče na vaše mentalno zdravlje.

Ne provjeravate stanje na bankovnom računu

Izbjegavanje je mehanizam suočavanja na koji se stručnjaci za mentalno zdravlje pozivaju u različitim situacijama. Izbjegavanje se može manifestovati, na primjer, kao odlaganje teškog razgovora sa voljenom osobom ili kao izbegavanje posjete ljekaru da bi se izbjegle vijesti o dijagnozi. Izbjegavanje se, međutim, takođe koristi kao taktika ponašanje kada govorimo o finansijama.
Ako otkrijete da izbjegavate da se bavite svojim finansijskim problemima, kao što je nekontrolisanje stanja na bankovnom računu ili ignorisanje dugova, to ukazuje na nezdrav odnos sa novcem.

Imate ograničavajuća uvjerenja o novcu

Zdrav odnos prema novcu je neutralniji. Međutim, vaš stav prema njemu neće ostati neutralan ako imate određena ograničavajuća uvjerenja o novcu.
Ograničavajuća uvjerenja su misli da, na primer, ne zaslužujete novac ili da je novac loš i izvor svega što je loše na svijetu. Ove misli vas mogu inhibirati na različite načine. Na primjer, ako vjerujete da je novac užasan, nećete se truditi da budete unapređeni jer mislite da ćete postati pohlepni kada dobijete veću platu.

Upoređujete svoju finansijsku situaciju sa drugim ljudima

Možda ste čuli izreku „poređenje je kradljivac sreće“, ali znate da je gotovo nemoguće izbjeći upoređivanje sa drugima, posebno od pojave društvenih medija. Međutim, nezdravo je stalno upoređivati svoju finansijsku situaciju sa drugima oko sebe.

Stalno se žalite na svoju zaradu

Ako se žalite jer se osjećate nedostojnim zbog svoje finansijske situacije ili zbog veće plate vašeg prijatelja, zapitajte se zašto vjerujete da je to slučaj.

Ne možete da primate poklone

Kada neko ne može da prihvati male usluge kao što je plaćanje večere ili drugih malih poklona, to je znak da osjećate da niste dovoljno vrijedni da primite poklon ili uslugu.
Posmatrajte da li vam je, na primjer, teško da prihvatite da vam kolega plaća kafu. Kada neko misli da sve mora sam da zaradi, to predstavlja još jednu nezdravu misao o novcu. Kada neko razmišlja na ovaj način, može se osjećati kao da mora da zaslužuje sve oko sebe, uključujući ljubav, što je nezdrav način života.

Previše trošite

Ova ideja može izgledati očigledno, ali ako stalno trošite više nego što zarađujete , to je znak upozorenja. Ako spadate u ovu grupu, uvek ćete se osećati kao da radite i da nijedan novac nije dovoljno dobar, bez obzira koliko zarađujete. Morate dobro razmisliti zašto osećate potrebu da nešto kupite, iako bi vas to moglo zadužiti.

BONUS VIDEO:

KAKAV ODNOS IMATE PREMA NOVCU? 6 signala da ste sa finansijama na ratnoj nozi zbog čega vam je i novčanik prazan appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU