KAKO DALJE/ Korona zakon prestaje važiti: Privrednici se nadaju kreditu iz Garantnog fonda

Privrednici još neko vrijeme mogu uživati u povlasticama koje su imali stupanjem na snagu tzv. „Korona zakona“ na koji se čekalo čak 50 dana

Naime, Vlada FBIH na telefonskoj sjednici održanoj 29.maja ove godine je donijela odluku o ukidanju stanja prirodne nesreće sa 31.05.2020. godine, tako da pomenuti Zakon od navedenog datuma ostaje na snazi još 60 dana, prenosi Akta.

KREDITI

Nakon prestanka važenja Zakona, privrednici se nadaju povoljnim kreditnim sredstvima iz Garantnog fonda, što je potvrdio u razgovoru za poslovni portal Akta.ba Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Smatra kako bi ova mjera trebala dati dobre efekte ukoliko pri implementaciji ne bude većih problema.

„Jutros je održan i sastanak kordinacionog tijela u okviru kojeg sam zamolio da se sve ubrza kako bi novac iz Grantnog fonda postao operativan“, kaže Smailbegović, pojašnjavajući kako će sve ići preko Razvojne banke FBiH gdje ćeu omjeru po 50 posto garant biti država, odnosno Federacija BiH i privredno društvo koje uzima kredit.

Zbog navedenog navodi kako očekuje povoljnije uslove kreditiranja, a kreditna sredstva će se moći koristiti za poboljšanje likvidnosti, nabavku repromaterijala, kao i pojedine investicije…

„Ova sredstva su što prije potrebna privredi, naročito jer su pojedine industrije pogođene više od ostalih. To je slučaj i sa turizmom i granama koje su vezane za turizam, među kojima je prevoz putnika i hotelijerstvo. Oni su u specifičnoj situaciji. Prvi su osjetili probleme korone i trebati će im duže vrijeme da se oporave jer vjerovatno neće biti velikih putovanja u narednom periodu“, navodi Smailbegović.

PAD PRIHODA

Privrednici koje predstavlja posebnu pomoć države ne očekuju, jer su svjesni da država prvo vodi računa o sebi i budžetskim korisnicima, a tek nešto ukoliko preostane dat će privatnom sektor.

S obzirom na činjenicu da padaju prihodi kaže ne nada se puno, stoga smatra kako se privrednici moraju uzdati u sebe i ne očekivati veliku pomoć od države.

Ono na što će imati još pravo u okviru „Korona zakona“ je pravo na subvencioniranje i junskih doprinosa na minimalnu platu. Smailbegović je pojasnio da Zakon zaista važi 60 dana, ali ne i sve odredbe. Ključna odredba koja se odnosi na uplatu doprinosa važit će još za juni, tako da će privreda imati pravo na tri mjeseca subvencioniranja, odnosno april, maj i juni.

Sve ovo je dosta skromno, tako da neke posebne efekte jedino mogu očekivati kaže od sredstva iz Garantnog fonda.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU