Kako hobby dronovi pomažu Ukrajini?

Ministarstvo obrane Ukrajine zatražilo je od građana Kijeva koji posjeduju osobne dronove da ih posude vojsci kako bi pomogli u nadgledanju grada tijekom ruske invazije, navodi se u Facebook objavi objavljenoj 25. veljače.

“Posjedujete li dron? Posudite ga iskusnim pilotima na korištenje! Znate li upravljati dronom? Pridružite se zajedničkoj patroli 112 odvojene brigade grada Kijeva!”, stoji u Facebook objavi.

Dronovi pomažu Ukrajini

“Zašto ovo radimo? Nemamo drugog izbora. Ovo je naša zemlja, naš dom.”, rekao je Denys Sushko, voditelj operacija u tvrtki industrijskih dronova DroneUA za novinsku agenciju. Prije rata, Sushkova tvrtka pružala je usluge i dronove poljoprivrednicima i energetskim tvrtkama.

“Pokušavamo koristiti apsolutno sve što može pomoći u zaštiti naše zemlje, a dronovi su izvrstan alat za dobivanje podataka u stvarnom vremenu.”, objasnio je Sushko te nadodao: “Trenutno u Ukrajini nitko nije ravnodušan, svatko radi što može.”

Što točno rade dronovi?

Osobni (hobby) dronovi omogućuju ukrajinskim snagama da dobiju sliku iz zraka i tako zaobiđu razne prepreke koje trenutno ograničavaju njihov pogled. To može pružiti ključne informacije o lokaciji ruskih vojnika, a pritom može otkriti i ranjive jedinice i linije opskrbe, piše Interesting Engineering.

U konačnici, to omogućuje bolje planiranje strategija i složenije taktike, a dronovi se također mogu iskoristiti i za upozorenja na približavanje neprijateljskih snaga kako bi civili znali kamo i kada pobjeći.

geek.hr

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU