-3.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Kako je bundeva postala 1. simbol Noći vještica?

Zašto je bundeva simbol ovog praznika?

Noć uoči praznika Svih svetih, 31. oktobra, u većini zemalja slavi se kao Noć vještica (Halloween). Dok Crkva taj običaj karakteriše kao paganski, mladi širom svijeta odlično se zabavljaju rezbareći bundeve i maskirajući se.

Noć vještica jedan je od omiljenih praznika djece i omladine, prvenstveno zbog kostima koji se nose i slatkiša koji se dijele te noći. Međutim, mnogi ne znaju kako je nastao taj praznik i zbog čega je danas toliko popularan.

Počeci obilježavanja Noći vještica datiraju još iz petog vijeka prije Krista, kad su stari Kelti slavili boga Sunca i gospodara smrti. Njima je 1. novembar označavao početak nove godine, piše CDM. Kelti su vjerovali da u toj noći mrtvi napuštaju svoje grobove i šetaju Zemljom, a kako bi izbjegli susret s njima, stvarali su veliku buku i prekrivali se zastrašujućim maskama. Vjerovalo se i kako mrtvi dolaze i po hranu pa su pred svojim kućama ostavljali izdubljene repe ili krompire s upaljenom svijećom.

Kako je bundeva postala simbol Noći vještica?

bundeva
kako je bundeva postala 1. simbol noći vještica?

Običaj dubljenja bundeva za Noć vještica datira iz 16. vijeka, a zasniva se na irskoj legendi o domišljatom i izuzetno škrtom kovaču Jacku.

On je bio zao čovjek i pijanac koji je volio zbijati ružne šale s ljudima, a jednom prilikom se našalio i sa đavolom. Namamio je đavola na vrh drveta i zatim brzo oko drveta postavio krstove zbog kojih nije mogao sići. Natjerao ga je da obeća da neće uzeti njegovu dušu kad umre i tek ga je potom pustio sa drveta. Kad je Jack umro, bio je previše zao da ga puste u raj, a đavo je održao svoje obećanje i nije ga pustio u pakao.

  (VIDEO) Sudije su se smijale od sreće kada je ova 5-godišnja djevojčica izašla na binu

Zbog toga je Jack bio osuđen da vječno luta u mraku između raja i pakla dok sa sobom nosi repu jer mu je to bila najdraža hrana u životu koja ga je pratila i u smrti. Pošto je bio mrak i Jack nije znao kuda da ide, žalio se đavolu, koji mu je dobacio žeravicu iz paklenih plamenova. Jack je uzeo žeravicu i umetnuo je u repu, koja mu je osvjetljavala put u vječnom mraku.

Naime, Irci nisu imali bundeve i običaj rezbarenja bundeva pojavio se tek kad su emigrirali u Ameriku. Dotad su rezbarili repe, krompire, tikve i drugo slično povrće kako bi se odbranili od Džeka, koji je na Noć vještica mogao preći u svijet običnih smrtnika.

Nakon što se Noć vještica, a s njom i rezbarenje bundeva (tikvi, repa, krompira), iz Irske i Engleske proširila u Ameriku, iz Amerike se proširila u druge krajeve svijeta.

Zanimljivosti o Noći vještica

  • Dekorisane kuće na Noć vještica dio su američke kulture, a čak 86 posto ih ukrašava. Prva proslava Noći vještica u SAD zabilježena je u Anoki u Minesoti 1921. godine.
  • Kao simboli ovog praznika smatraju se crne mačke, za koje se vjerovalo da spadaju u porodicu vještica te ih štite od negativnih uticaja.
  • Sljedeća noć punog mjeseca na Noć vještica biće 31. oktobra 2020. godine.
  • Ako vidite pauka te noći, to bi mogao biti duh voljene osobe koja vas posmatra.
  • Ako je vjerovati legendama, proricanjem u ogledalu žena može otkriti identitet budućeg muža. Iako ima mnogo varijacija, tipično je sjesti u ponoć pred ogledalo, jesti jabuku i četkati svoju kosu. U ogledalu bi trebalo da se pojavi silueta budućeg muža.
  Amerikanci na Marsu do 2037. godine?

Najduža ukleta kuća

Iako ste vjerovatno čuli za mnoge uklete kuće, nijedna se ne može mjeriti s ukletom pećinom u Levisburgu, državi Ohajo. Provesti Noć vještica u njoj za posjetioce je prava avantura, jer se ova pećina nalazi 24 metra ispod zemlje, a po svojoj dužini je u Ginisovoj knjizi rekorda. Nekada je tu bio rudnik, a sada je dom šišmiša i “duhova.”

Najpopularniji kostimi

Svi koji žele imati originalnu masku za noć vještica morali bi obratiti pažnju na sljedeći podatak: najpopularnija maska za žene je vještica, a muškarci su najčešće vampiri. Slijede ih gusar, klaun, žena-mačka i đavo, dok se djeca najviše maskiraju u princezu, vješticu, Spidermana i gusara.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU