Kako se zaštititi od štetnih posljedica zagađenog zraka

Zagađenost zraka u Sarajevu jučer je dostigla visoke parametre te je naš glavni grad bio na vrhu liste najzagađenijih gradova u svijetu.

Iako je jutros indeks kvaliteta zraka u Sarajevu nešto bolji od sinoćnjeg parametra te iznosi 212 i dalje je veoma štetan, a građani bi trebali biti na oprezu i smanjit boravak na otvorenom.

Aerozagađenje predstavlja koncentraciju štetnih materija preko tolerantne granice koje direktno oštećuje i pogoršava zdravlje ljudi, dok se njegovo indirektno djelovanje ispoljava putem štetnog utjecaja na domaće životinje i vegetaciju.

U vrijeme epizoda povećane zagađenosti zraka potrebno je ograničiti kretanje djece, hroničnih bolesnika pa i zdravih ljudi na otvorenom prostoru.

Preporuke za stanovništvo su da maksimalno smanje kretanje i izlaganje na što je moguće manju mjeru za ovaj period povišenih koncentracija u toku čitavog dana. Izlaganje izrazito visokim koncentracijama može imati ozbiljne negativne posljedice na zdravlje, ne samo ugroženih populacija stanovništva, već i zdravu populaciju.

Ukoliko ipak morate izlaziti vani, potrebno je nositi respiratorne maske s odgovarajućim filterima koje ne propuštaju čestice manje od 10 mikrona. Također, hirurškim maske, kao ni šalovi i maramice ne pružaju nikakvu zaštitu. Stoga građani trebaju koristiti maske koje posjeduju evropski standard FFP filter 2 ili 3 te američki standard N95 ili N99.

Također, vrlo je važna i pravila prehrana. Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima, mahunarkama i zdravim mastima može pružiti odbranu od nekih negativnih efekata zagađenja zraka. Vodite računa da unosite preporučene količine vitamina kako bi vaš imunitet ojačao. Zeleni čaj sa začinskim biljem može pomoći u borbi protiv nekih negativnih efekata.

Povećan unos zagaženih čestica u organizam može imati negativne posljedice po zdravlje stanovnika, a stalna izloženost ovom uticaju donosi brojne zdravrstvene probleme. Istraživanja su pokazala da u gradskim sredinama u kojima građani udišu veće količine štetnih gasova i čestica, više i obolijevaju od hroničnih bolesti kao što su bronhitis, astma, emfizem.

Posebno se preporučuje odlazak na planine u vrijeme epizoda povećane zagađenosti zraka zbog nadmorske visine i čistog zraka koji smanjuje uticaj negativnih čestica.

Klix.ba

The post Kako se zaštititi od štetnih posljedica zagađenog zraka appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU