Kako su popularni “Mumijevi” dobili ime i koji je originalni naziv ovog crtića?

Godina je 1996., a rat u Bosni i Hercegovini tek što je završen. Ljudi se polako okreću svakodnevici koja vodi u neku bolju budućnost.

Televizijski kanali nisu više instrument ratovanja, već sve više poprimaju zabavni karakter. Gledatelji nešto starije generacije zasigurno se sjećaju sapunice Esmeralda, a mlađim gledateljima najveću radost pričinjavali su Mumijevi.

Kako to da se oko jednog crtanog filma okupilo toliko vrsnih profesionalaca?

Ovaj švedsko-finski crtani serijal u našu je zemlju stigao preko UNESCO-ovog projekta Program banka. Mumijevi su likovi u seriji, knjizi i stripu finske ilustratorice i spisateljice Tove Jansson.

– Taj projekt bio je formiran kako bi se osigurali legalni programi za TV stanice u poslijeratnoj BiH, kako se ne bi koristili piratski programi, te kako bi se uspostavili standardi emitiranja u poslijeratnoj BiH. Mumijevi su tih godina bili hit u Evropi, jedan od najpopularnijih crtića, a najzaslužniji za to što ga je BiH tada dobila je Youko Bloomberg, finski novinar s YLE koji je bio medijski savjetnik za BiH. Zahvaljujući prijateljstvu s producenticom Mumijevih Tove Jonsonom, serija je stigla nama, pod uvjetom da se prikaže u svim krajevima BiH, počinje svoju priču za Radiosarajevo.ba Jasna Bašić Pozder, producentica za bh. izdanje Mumijevih.

Naša sugovornica tada je rukovodila velikom operacijom sinhroniziranja epizoda na bosanski, hrvatski, srpski jezik, u čemu su bili angažirani najpoznatiji glumci. Kako to da se oko jednog crtanog filma okupilo toliko vrsnih profesionalaca, pitamo je?

– Bio je to jedan od najljepših projekata, a za plejadu bh. glumaca praktično prvi plaćeni posao nakon rata. I dan danas, kada me neko od njih sretne kaže kako su Mumijevi bili ekonomska bomba. Finansije su stizale iz Finske i sjećam se da je moj prvobitni budžet bio veći od onog planiranog za finsko tržište. Tada su me upozorili da sam pretjerala, pa sam se zarekla da će dobiti sinhronizaciju u kojoj učestvuju najbolji glumci naše države, za budžet koji je 10 KM niži od finskog. Tako je i bilo.

Ostatak članka pročitajte na dječijem portalu TNTKIDS.TV.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU