3.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 27 studenoga, 2022

Kako su popularni “Mumijevi” dobili ime i koji je originalni naziv ovog crtića?

Godina je 1996., a rat u Bosni i Hercegovini tek što je završen. Ljudi se polako okreću svakodnevici koja vodi u neku bolju budućnost.

Televizijski kanali nisu više instrument ratovanja, već sve više poprimaju zabavni karakter. Gledatelji nešto starije generacije zasigurno se sjećaju sapunice Esmeralda, a mlađim gledateljima najveću radost pričinjavali su Mumijevi.

Kako to da se oko jednog crtanog filma okupilo toliko vrsnih profesionalaca?

Ovaj švedsko-finski crtani serijal u našu je zemlju stigao preko UNESCO-ovog projekta Program banka. Mumijevi su likovi u seriji, knjizi i stripu finske ilustratorice i spisateljice Tove Jansson.

– Taj projekt bio je formiran kako bi se osigurali legalni programi za TV stanice u poslijeratnoj BiH, kako se ne bi koristili piratski programi, te kako bi se uspostavili standardi emitiranja u poslijeratnoj BiH. Mumijevi su tih godina bili hit u Evropi, jedan od najpopularnijih crtića, a najzaslužniji za to što ga je BiH tada dobila je Youko Bloomberg, finski novinar s YLE koji je bio medijski savjetnik za BiH. Zahvaljujući prijateljstvu s producenticom Mumijevih Tove Jonsonom, serija je stigla nama, pod uvjetom da se prikaže u svim krajevima BiH, počinje svoju priču za Radiosarajevo.ba Jasna Bašić Pozder, producentica za bh. izdanje Mumijevih.

  Ženama je uvijek hladnije nego muškarcima, otkrivamo razlog

Naša sugovornica tada je rukovodila velikom operacijom sinhroniziranja epizoda na bosanski, hrvatski, srpski jezik, u čemu su bili angažirani najpoznatiji glumci. Kako to da se oko jednog crtanog filma okupilo toliko vrsnih profesionalaca, pitamo je?

– Bio je to jedan od najljepših projekata, a za plejadu bh. glumaca praktično prvi plaćeni posao nakon rata. I dan danas, kada me neko od njih sretne kaže kako su Mumijevi bili ekonomska bomba. Finansije su stizale iz Finske i sjećam se da je moj prvobitni budžet bio veći od onog planiranog za finsko tržište. Tada su me upozorili da sam pretjerala, pa sam se zarekla da će dobiti sinhronizaciju u kojoj učestvuju najbolji glumci naše države, za budžet koji je 10 KM niži od finskog. Tako je i bilo.

Ostatak članka pročitajte na dječijem portalu TNTKIDS.TV.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU