Kantonalna uprava za Civilnu zaštitu SBK uputila apel građanima

Obzirom na visoke temperature posljednjih dana na području Srednjobosanskog kantona postoji velika vjerojatnoća izbijanja velikih požara na otvorenim prostorima, prvenstveno u šumama te šumskom zemljištu. Stoga u cilju prevencije želimo ponovno podsjetiti građane da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodovoda, dalekovoda i sl., te da je potrebno poduzeti sve mjere opreza kako ne bi došlo do požara i ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Podsjećamo; da osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili paljenje vatre na otvorenom prostoru, dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti.

Ako uslijed paljenja vatre nastane požar koji bi imao za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu sa Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine predviđene sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike, izletnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, da ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može izazvati velike posljedice. Također apeliramo na sve relevantne subjekte (Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ŠGD Šume Središnje Bosne/Srednjobosanske šume, Kantonalnu upravu za šumarstvo, vatrogasne postrojbe, MUP i Kantonalno tužiteljstvo da se što efikasnije uključe u zaštitu od požara.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti nadležne službe na jedan od navedenih brojeva telefona:
VATROGASCI 123
POLICIJA 122
KANTONALNI OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE 121

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU