Kantonalni štab ZDK usvojio Plan pripravnosti za oboljenja izazvana novim koronavirusom

Krizni štab za praćenje koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu na današnjoj sjednici usvojio je Kantonalni plan pripravnosti za oboljenja izazvana novim koronavirusom (Covid-19).

Krizni štab je prihvatio procjenu potreba za zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima, kao dio pripravnosti zdravstvenog sistema na borbu s virusom.

Zaključeno je da se prema Vladi ZDK uputi Informacija o stanju u vezi kontrole koronavirusa. Informacija će sadržavati Plan pripravnosti kao i procjenu potrebnih zaštitnih sredstava i dezinfekcionih sredstava. Također će se navesti potreba nabavke najmanje 3-4 kontejnera za izolaciju osoba sa sumnjom na infekciju, kao i osposobljavanje Kantonalne bolnice za tretman najtežih stanja koja trebaju respiratornu podršku, za šta je potrebno hitno izvršiti nabavku najmanje dva respiratora.

Svim zdravstvenim ustanovama će biti dostavljen Kantonalni plan pripravnosti kao i procjena potreba za zaštinom opremom, te se svim ustanovama na području ZDK nalaže da formiraju svoje Operativne timove te da urade vlastite Planove pripravnosti, a na osnovu kantonalnog dokumenta, saopćeno je iz Press-službe ZDK.

Dokument Kantonalni plan pripravnosti i Procjena potreba za zaštitinom opremom će biti dostavljeni i Federalnom kriznom štabu, navodi se.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU