6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Kapetan kruzera osumnjičen za nesreću u Budimpešti pušten iz zatvora uz kauciju

Kapetan riječnog putničkog broda za krstarenje, Ukrajinac osumnjičen da je odgovoran za prošlomjesečni sudar s brodom za razgledanje na Dunavu u Budimpšti, pušten je na slobodu uz kauciju, saopćio je danas sud u Budimpešti.

Glavni gradski sud saopćio je da je kapetan, identifikovan inicijalima Jurij C., ne može da napusti Budimpeštu, mora da nosi elektronski aparat za praćenje i dvaput nedjeljno se sastaje s istražiteljima.

Kruzer “Vajking Sigin” kojim je upravljao taj kapetan sudario se s malim brodom za razgledanje po olujnom nevremenu 29. maja kod Margit mosta blizu zgrade Parlamenta Mađarske. U nesreći se udavilo ili nestalo 28 ljudi, uglavnom južnokorejskih turista, a samo sedmoro je spašeno. Do sada je nađeno 25 tijela 23 Južnokorejaca i dva mađarska člana posade. Još tri Južnokorejca vode se kao nestali.

Turistički brod koji je potonuo za sedam sekundi poslije sudara izvučen je iz Dunava u utorak i kasnije ga je policija istražila.

Ukrajinac, kapetan većeg broda-hotela, uhapšen je 1. juna i određen mu je pritvor od 30 dana, a kaucija na 15 miliona forinti, 52.600 dolara. On je ostao u pritvoru dok je razmatrana žalba tužilaca koji su se protivili uvjetnom puštanju na slobodu. Apelacioni sud u utorak je odbacio žalbu tužilaštva.

Iako je uvjetno pušten, kapetan će biti pod policijskim nadzorom dok se ne donese odluka o ročištu, ali maksimalno četiri meseca, naveo je sud u Budimpešti, prenosi Beta.

(FENA) M.B.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima