Kasumović: Problemi u ArcelorMittalu neće utjecati na grijanje u Zenici

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao je danas da ga je prije nekoliko dana posjetio generalni direktor kompanije ArcelorMittal i obavijestio da će kompanija od 11-og ovog mjeseca prekinuti proizvodnju zbog slabog plasmana robe, a radnike poslati na godišnji odmor.

Kako je kazao gradonačelnik Kasumović ova odluka neće imati bilo kakve posljedice po grijanje u Zenici kao ni na konačnu cijenu koju plaćaju građani.

Jedini problem kako građani Zenice mogu ostati bez grijanja je to da ArcelorMittal zaustavi integralnu proizvodnju ili da ne bude gasa u Bosni i Hercegovini. Ta moderna ekološka kotlovnica je napravljena da se grijemo na nus proizvode visokokoksnog plina. Kada njega nema grijemo se na zemni plin. To je malo skuplje, ustvari ne malo, nego dosta skuplje, međutim, grad ima potpisan ugovor sa Mittalom i nema nikakve veze, bude li kakvih problema grad će se grijati na zemni gas, građani neće imati nikakvih problema. Hvala Bogu nakon toliko godina da je jedan ozbiljan problem riješen u ovom gradu. Vidjeli ste i prošle godine da je grijanje bilo dobro i ne postoji nikakva varijanta da građani ostanu bez grijanja“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Naš sagovornik je potvrdio da neće biti promjene cijene koju građani plaćaju šta god da se dešavalo u kompaniji ArcelorMittal.

Cijena grijanja, eh to je kad se razmišlja kada se potpisuje ugovor. Kad smo potpisali ugovor sa Mittalom i sa Joint venture kompanijom vezano za Toplanu, potpisali smo da narednih sedam godina cijena grijanja u Zenici, neovisno koliko energenti išli gore ostaje ista. Prema tome cijena ostaje ista, a što će biti trošak veći Toplani to nemaju građani ništa s tim. Građani će imati kao što imaju i sada tri puta jeftinije grijanje nego u Sarajevu“, zaključio je gradonačelnik Kasumović. (N. G.)

The post Kasumović: Problemi u ArcelorMittalu neće utjecati na grijanje u Zenici appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU