Kasumović: Stadion sam dao na korištenje Mladost DK, a dat ću besplatno i Veležu

Gradsko vijeće Zenice, na hitnoj sjednici ovog saziva, kao dopunu dnevnog reda, razmatralo je i usvojilo Informaciju o korištenju Stadiona „Bilino polje“, kojom se potvrđuje validnost Ugovora o korištenju tog stadiona koji je gradonačelnik Fuad Kasumović potpisao s Nogometnim klubom Mladost iz Doboja kod Kaknja

Mladosti je, u postupku licenciranja, a kako je objasnio Kasumović, Nogometni/Fudbalski savez BiH osporio validnost pomenutog ugovora, odnosno ovlaštenje Kasumovića da potpiše pomenuti dokument bez saglasnosti Nogometnog kluba Čelik. Čeliku je, od Gradske uprave Zenica, dodijeljeno pravo korištenja pomenutog stadiona.

-Radeći svoje, redovne poslove, potpisao sam s njima ugovor, kao i sa svim ostalim, da im se dodjeljuje stadion, kada trebaju igrati.

I to je, redovno, čisto, hoću samo da se izjasni i Vijeće, da ljude ne izbace radi politike. Isto tako, iskoristit ću priliku, za ovu omladinu koja vodi NK Čelik, da ih posljednji put upozorim – ja sam veoma odlučan i, za mene, nema nikakvih barijera. Molim ih da se ne petljaju u politiku i da ne prave smutnju – poručio je Kasumović.

U protivnom, najavio je Kasumović, „najmanja greška vezano za potpisani ugovor, koji sam ja potpisao sa Čelikom“, vratit će stadion i dati ga na upravljanje Javnom preduzeću za upravljanje sportskim terenima i objektima u gradu Zenica.

-Oni su se, u ovo, uključili politički- da istjeraju Mladost iz Kaknja iz Premijer lige. Stadion „Bilino polje“ je gradsko vlasništvo; građana Zenice…

Ponovo pozivam, tu omladinu, koja vodi NK Čelik: Ne igrajte se sa Gradskom upravom- poručio je Kasumović.

 Najavio je kako će, i to besplatno, dodijeliti zenički stadion na korištenje i Fudbalskom klubu Velež iz Mostara.

-Dat ću Veležu,, javno govorim, dat ću im besplatno stadion – neka igraju evropske utakmice. Nikakav problem!

Imam pravo, ja sam gradonačelnik i dat ću da građani gledaju utakmice. Sada je tema Mladost Kakanj i neće ni NSBiH, ni bilo koja politika, preko Grada Zenice „lomiti“ hoće li nekoga izbaciti iz lige- kazao je Kasumović.

Sekretar Gradske uprave Selver Keleštura napomenuo je da je nesporna činjenica da je Grad Zenica vlasnik Stadiona „Bilino polje“ te kako ugovor s NK Mladost DK „nije mogao biti predmet preispitivanja“. Riječ je, kako je istaknuo, o aktu, takozvanog, redovnog poslovanja i za čije potpisivanje gradonačelniku nije potrebna nikakva posebna saglasnost Gradskog vijeća.

-Grad Zenica je dao na upravljanje i korištenje Stadion „Bilino polje“ NK Čelik. Tim ugovorom, nije predviđena obaveza dobivanja posebne saglasnosti NK Čelik, kada je u pitanju korištenje stadiona za druge subjekte, po odluci Grada, odnosno akata gradonačelnika- objasnio je Keleštura.

Ugovorom su, dodao je, definisani i uslovi korištenja tog stadiona od N/FSBiH, radi odigravanja zvaničnih utakmica nogometnih selekcija BiH.

-Ugovorom sa NK Mladost, uopće se ne dovodi u pitanje, jer utakmice reprezentativnih selekcija imaju prednost. Ugovorom sa N/FS BiH nije predviđena obaveza pribavljanja posebnih saglasnosti kod davanja Stadiona „Bilino polje“ na korištenje radi odigravanja zvaničnih utakmica drugim klubovima- pojasnio je Keleštura.

U toku je rasprava o Informaciji o stanju dijela gradskih saobraćajnica, sa prijedlogom mjera sanacije i rekonstrukcije u vrijednosti oko 27 miliona KM.

To je trebala biti i jedina tačka današnje, hitne sjednice, ali je uvrštavanjem u dnevni red i Informacije o korištenju Stadiona “Bilino polje”, to, a zbog obimnosti materijala, postala druga tačka dnevnog reda.

Današnju je sjednicu, a nakon ostavke predsjedavajućeg Almira Babajića iz SDP-a BiH, vodio zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica Mirza Husetić, vijećnik Zeničke inicijative – Fuad Kasumović.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU