Katica: Nisam zadovoljan trenutnim stanjem, ali ne dozvoljavam da se isključiva odgovornost pripisuje MUP-u KS

Povodom posljednjih događaja koji su potresli glavni grad Bosne i Hercegovine, oglasio se Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

-Prethodnog vikenda desili su se događaji koji su doprinijeli narušavanju osjećaja sigurnosti građana, te vas želim informisati da su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Uprave policije intenzivno radili i rade na rasvjetljavanju svih događaja i okolnosti – navedeno je u saopćenju ministra unutrašnjih poslova.

Navedeno je i da pripadnici Uprave policije MUP-a KS intenzivirano rade na rasvjetljavanju svih okolnosti događaja koje se desilo sinoć u ulici Muse Ćazima Ćatića, gdje je prilikom upotrebe vatrenog oružja lakše tjelesne povrede zadobio maloljetnik. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo obavještavat će javnost o poduzetim mjerama u skladu s odobrenjima postupajućeg tužioca. 

-Također, ističem da je jučerašnji slučaj na Grbavici koji je okarakterisan kao napad 4 NN osobe na žensku osobu, u potpunosti rasvijetljen i da se radilo o krivičnom djelu nasilničkog ponašanja unutar jedne višečlane porodice uzrokovanom pokušajem prisilne udaje – poručuje Katica. 

-Zbog subjektivnog osjećaja javnosti o narušenoj sigurnosnoj situaciji i činjenice da se u javnosti često pojavljuju dezinformacije, nisam zadovoljan trenutnim stanjem, ali ne dozvoljavam da se isključiva odgovornost pripisuje MUP-u Kantona Sarajevo – Upravi policije. Objektivno gledajući, MUP KS – Uprava policije ima pokazatelje, statističke podatke, koji se odnose na različite vrste krivičnih djela, a koji pokazuju pozitivne pomake i dobre rezultate – dodao je ministar u saopćenju.

-Pitanje koje svi trebamo postaviti je zašto se vrši ovoliki pritisak na policiju i MUP Kantona Sarajevo, a ne i na druge faktore u društvu odgovorne za narušenu sigurnosnu situaciju? Policija nema neriješenih krivičnih djela ubistava, smanjen je ukupni broj krivičnih djela na području Kantona Sarajevo, a sve slučajeve koji su posljednjih mjeseci u fokusu javnosti policija je također rasvijetila, uhapsila počinioce i predala tužilaštvima. Od početka ove godine zabilježeno je osam krivičnih djela sa upotrebom vatrenog oružja. U sedam slučajeva počinioci su identifikovani, pronađeni, lišeni slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost tužilaštva, dok je osmi slučaj od 17.03.2024.godine i radi se na njegovom rasvjetljavanju – navodi se u saopćenju.

-No, i pored toga, u javnosti se nameće narativ krivice i odgovornosti policije u Kantonu Sarajevo za sve što je loše, iako je policija Kantona Sarajevo uvijek prva tamo gdje se nešto desi, rasvjetljava krivična djela, hapsi počinioce, sprječava krivična djela. Zašto se neko odlučuje da počini krivično djelo je mnogo kompleksnije pitanje i ne rješava ga policija – poručeno je.

Istaknuto je da i kao društvo, trebali bi više da se bavimo odgovornošću tužilaštava, ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, sudova, centara za socijalni rad i odgojnih institucija koje bi trebale odgovoriti na pitanja zašto se pojedinci devijantno ponašaju, zašto su na ulici, zašto je zakazala porodica kao osnovna ćelija društva, zašto ne postoji saobraćajna kultura i tako dalje.

-Zašto nemamo Zakon o probacijskog službi koji bi nam dao alate da se borimo protiv povratnika u činjenju krivičnih djela, odnosno kriminalnog povrata koji predstavlja društveno opasnu pojavu jer, evidentno je da policija hapsi počinioce, sud kažnjava, ali po izlasku oni nastavljaju činiti krivična djela. Ako zaista želimo poboljšanje sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, potrebna je dublja analiza uzroka kriminaliteta, a posebno krivičnih djela sa elementima nasilja – navodi se u saopćenju koje je objavljeno na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU