Katolički vjernici danas obilježavaju svoj najveći blagdan Uskrs

Katolici danas proslavljaju najveći svoj blagdan Uskrs.

Uskrs je najveći katolički praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – uskrsnuće. Po katoličkom vjerovanju, to se dogodilo trećeg dana poslije njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedjelje poslije Velikog petka.

Uskrs je blagdan koji predstavlja temelj vjere – dan kada je Isus uskrsnuo i katolici vjeruju da je to dan rađanja vjere.

Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na križu u petak i u nedjelju je uskrsnuo.

Iako je Uskrs uvijek nedjelja, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila. Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Pored gotovo univerzalnog farbanja jaja i čestitanja, uz ovaj blagdan u BiH se vežu i mnogi domaći običaji, poput uzimanja blagoslovljene hrane i darivanja najmlađih.

Proslavi Uskrsa je prethodio post.

Kod istočnih kršćana, Uskrs najranije može pasti 4. aprila, a najkasnije 5. maja, a kod zapadnih kršćana uvijek pada između 22. marta i 25. aprila.

Svim svojim čitaocima koji obilježavaju ovaj praznik želi da ga provedu u miru, dobrom zdravlјu i raspoloženju, te da radost Uskrsa podijele sa svim lјudima dobre volјe.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU