KCUS, Verlab i FUCZ pod lupom istražnih organa, izuzeta dokumentacija – TNTPortal

Pripadnici SIPA-e izuzeli su stvari i dokumentaciju sa tri lokacije u Sarajevu. U fokusu istražnih organa je nabavka i korištenje respiratora “Srebrene maline”. Zbog toga je Državna agencija za istrage i zaštitu pokucala na vrata Kliničkog centra, Verlaba i Federalne uprave civilne zaštite.

Više od devet sati pripadnici SIPA-e su na tri lokacije u Sarajevu izuzimali različitu dokumentaciju koja se dovodi u vezu s predmetom o upotrebljivosti respiratora ACM812A, a koji su korišteni u liječenju kovid pacijenata u Kliničkom centru. Aktivnosti su realizovane po nalogu suda, odnosno Kantonalnog tužilaštva.

– Te naredbe odnose se na privremeno oduzimanje predmeta koji su traženi tim predmetima. Naredbe se sprovode na tri lokacije na području Kantona Sarajevo i s realizacijom istih je započeto u osam sati – naveo je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Nezvanično, uz izumimanje poslovne dokumentacije u prostorijama Verifikacione laboratorije Verlab izuzeta je i kompjuterska oprema. Pripadnici SIPA-e izuzimali su dokumentaciju i u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i u Federalnoj upravi civilne zaštite.

– Od jutros u Federalnoj upravi civilne zaštite nalaze se pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji izuzimaju dokumentaciju po nalogu kantonalnog tužioca. Federalna uprava civilne zaštite dala je svu potrebnu dokumentaciju i stojimo na usluzi da sve ono što bude potrebno da na uvid – izjavila je Kovač.

Iz Verlaba i Kliničkog centra se nisu oglašavali. Istovremeno, nakon što su se u javnosti pojavile informacije kako respiratori ACM812A nisu prouzrokovali smrt nijednog kovid bolesnika, oglasila se i Federalna uprava za inspekcijske poslove: “Federalna uprava za inspekcijske poslove obavještava javnost da iste ne može ni potvrditi niti demantovati, te da nije izvor takvih informacija.”

Podsjetimo, jučer su iz Kliničkog centra, saopćili da se ovi respiratori i dalje koriste i da nisu povučeni iz upotrebe. Inače, brojne aktivnosti nadležnih istražnih organa uslijedili su nakon navodnog pisma, odnosno pisama ljekara, o navodno lošem tretiranju pacijenata i navoda o neupotrebljivosti respiratora.

federalna.baIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]