Kenan Đonko /Era mikro-mobilnosti dolazi i u Bosnu i Hercegovinu (FOTO)

Dok u svijetu, a posebno u EU, SAD i drugim razvijenim zemljama, klasični (neelektrični) romobili predstavljaju u svakom domaćinstvu već sad gotovo neizostavno prevozno sredstvo za kratke distance, u Bosni i Hercegovini čini se da era klasičnih (neelektričnih) romobila tek dolazi. Možemo primijetiti da ih sve više koriste i odrasli zbog svog praktičnog, dugoročno veoma isplativog i zabavnog transporta.


S tim u vezi, obavili smo razgovor sa Kenanom Đonkom, direktorom firme Micro Mobil d.o.o., firme koja je ekskluzivni distributer MICRO romobila za Bosnu i Hercegovinu.

Gospodine Đonko, gdje počinje Vaša priča u svijetu romobila?

kenan đonko /era mikro-mobilnosti dolazi i u bosnu i hercegovinu (foto)
intervju sa kenanom đonkom, direktorom micro mobil d.o.o.

Moja priča počinje još dok sam radio kao direktor prodaje i marketinga u jednoj velikoj korporaciji, prije više od 4 godine, kada sam kratko boravio kod rodbine u Francuskoj. Tada sam ostao fasciniran činjenicom da gotovo svi Francuzi, i mladi i stari, mnogo češće za odlazak na
posao, u centar grada ili u kupovinu koriste romobile, nego što koriste automobile. Objasnili su mi da je to zato što su romobili praktični, lagani (mnogo lakši i od bicikala) i ne zauzimaju mnogo prostora u stanu. Shvatili su da jednostavno nema praktičnijeg, a ujedno zdravijeg prevoznog sredstva za kratke distance. Oni koriste romobile i ukoliko im je radno mjesto u drugom gradu, jer su romobili, u kombinaciji sa javnim međugradskim i gradskim saobraćajem, najbolje prevozno sredstvo za tzv. “last mile”. Jako mi se svidio taj koncept života i zamišljao sam kako bi lijepo bilo imati ga u BiH. Tri godine nakon toga sam donio odluku da se direktno angažujem u građenju “mikro-mobilnosti” u Bosni i Hercegovini kroz saradnju sa priznatim proizvođačem najboljih romobila u svijetu, Micro Mobility Systems iz Švicarske.

Možete nam reći nešto više o samom brendu MICRO?

kenan đonko /era mikro-mobilnosti dolazi i u bosnu i hercegovinu (foto)
kenan đonko /era mikro-mobilnosti dolazi i u bosnu i hercegovinu (foto)

MICRO je švicarski brend, osnovan 1999.g., i oni su zapravo pokretači moderne ere romobila u svijetu. Do tada su romobili bili isključivo igračke za djecu, a MICRO je do te mjere kroz jedinstven i prepoznatljiv dizajn, kao i vrhunski kvalitet u procesu proizvodnje usavršio romobile,
da su oni veoma brzo postali omiljeno prevozno sredstvo kako za djecu, tako i za odrasle osobe.

O tome šta je MICRO najbolje svjedoče brojne svjetske nagrade za najbolji dizajn, kvalitet i trajnost. Proglašeni su i najboljim romobilima na svijetu od strane uglednog svjetskog časopisa ”The Strategist”.

MICRO romobili su napravljeni da traju dugo. Obično se prenose sa “koljena na koljeno” generacijama. Svi MICRO romobili imaju garanciju, a stopa reklamacija je na nevjerovatno niskom nivou i manja je od 1%.

Važno je znati i da su svi MICRO proizvodi napravljeni od najkvalitetnijih i netoksičnih materijala, a romobili su istovremeno lagani, čvrsti i veoma kompaktni. Točkovi su od talijanskog poliuretana (PU), najkvalitetnijeg, najtrajnijeg i “beščujnog” materijala koji se može koristiti za romobile, balans bicikla i kolica. S obzirom da su razni proizvođači u svijetu prethodnih desetak godina pokušavali kopirati MICRO, MICRO je patentirao i zaštitio određene dijelove svojih romobila, a prije svega jedinstveni mehanizam upravljanja prenosom težine (koristi se kod svih MINI i MAXI modela za djecu, kao i KICKBOARD modela za odrasle). Kod MICRO proizvođača sigurnost je na prvom mjestu, pa u skladu s tim i sva   dodatna oprema  (kacige, štitnici i sl.) prolazi iscrpne testove kvaliteta i između ostalog, posjeduje certifikat EN1078. Kao takva, sva dodatna oprema je priznata od strane stručnjaka i veoma često se koristi i u profesionalnim sportskim klubovima, kao i nacionalnim reprezentacijama.

Postoji i neslužbeni slogan “Jednom MICRO, zauvijek MICRO”, koji potvrđuje statistika da korisnik koji je jednom isprobao MICRO, jednostavno ostaje MICRO korisnik do kraja života. S druge strane, meni najdraža izjava koju često čujem od samih MICRO korisnika u BiH je
“MICRO je moja najbolja investicija svih vremena”. To su, za mene, neprocjenjivo vrijedni momenti.


Kako vidite trenutni razvoj “mikro-mobilnosti” u BiH?

Mislim da se ljudi sve više okreću ka zdravijem životu. Poruka zdravstvenih stručnjaka da je vožnja romobilom, osim što je zabavna, i jedan od najzdravijih načina da se prebacite sa tačke A do tačke B, lagano sve više dopire i do naših stanovnika. Situacija u vezi pandemije Korona virusa je samo ubrzala ovaj trend i u našoj zemlji. Zdravstveni stručnjaci su uradili brojna istraživanja i konstatovali da je za odraslu osobu vožnja klasičnog romobila veoma zdrava jer aktivira sve mišiće, pri čemu se ne vrši nepotreban pritisak na donji dio leđa, dok za manju
djecu osim aktivacije mišića, jako dobro djeluje i na uspostavljanje učinkovite ravnoteže i orijentacije u prostoru. Klasični romobili, osim na fizičku snagu, veoma pozitivno utječu na zdrav psihološki razvoj čovjeka.

Zbog svega gore navedenog, mislim da razvoju “mikro-mobilnosti” predstoji svijetla budućnost i u našoj zemlji. To se već vidi i u ovoj godini u kojoj je prodaja MICRO romobila porasla za 200% u odnosu na prošlu godinu, ali zapravo era “mikro-mobilnosti” ovdje tek počinje. A ako je već tako, onda se treba rukovoditi onom našom narodskom “Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftino.” I zato je moja poruka: “Uplovite u eru mikro-mobilnosti, kupite voljenoj osobi, djetetu i sebi kvalitetan romobil sa garancijom koji će da traje i koji će, ukoliko se i desi neki kvar, imati dobar servis.”

Šta možemo kupiti od brenda MICRO u Bosni i Hercegovini, gdje i kako?

Firma Micro Mobil trenutno ima sljedeće proizvode MICRO brenda: romobili za djecu i odrasle (klasični i električni), balans bicikla, koferi (u kombinaciji sa guralicom za dijete ili u kombinaciji sa romobilom), kacige, zaštitna oprema i razni drugi jedinstveni dodaci za romobile i bicikla. Od sljedeće godine počinjemo i sa distribucijom MICRO rola (inline skates) i kompletne opreme za rolanje. Na kraju krajeva, i role spadaju u “mikro-mobilnost”, a osim toga, kod rolanja su više
nego igdje drugo, bitni sigurnost i kvalitet.

kenan đonko /era mikro-mobilnosti dolazi i u bosnu i hercegovinu (foto)
kenan đonko /era mikro-mobilnosti dolazi i u bosnu i hercegovinu (foto)

MICRO proizvode zainteresovani mogu kupiti direktno preko ekskluzivnog distributera za BiH, firme Micro Mobil d.o.o, i to putem narudžbe na web stranici www.micro-romobil.ba ili Facebook stranice Micro BiH. Dostava MICRO proizvoda u vrijednosti preko 100 KM je na
cijeloj teritoriji BiH besplatna.


Osim direktno kod ekskluzivnog distributera Micro Mobil, MICRO romobili se mogu kupiti i kod ovlaštenih maloprodajnih partnera – prodavaca, a to su eBike Center (naselje Otoka, Sarajevo), Bracom / Disney Shop (Alta Shopping centar i Zetra), M-Bike Shop (Tuzla, Mostar i Sarajevo), Mocca Commerce d.o.o. i Connect Arena u Sarajevu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU