Kenan Magoda: „Samo kroz kontinuiran i siguran budžet možemo vratiti titule u KS“ (video)

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, gostovao je u Špici. Na početku je govorio o 1,7 miliona KM izdvojenih za subvencionisanje restauracije Historijskog muzeja BiH.

„Ne možemo slijepo gledati da će pored Historijskog muzeja uskoro svanuti novi Ars Aevi muzej, a imamo jednu predivnu građevinu, Zemaljski muzej, potpuno restauriranu u kojoj se dešavaju mnoge lijepe stvari. Nekako je Historijski muzej ostao kao spomen nekog lošeg vremena, a to vrijeme će sigurno biti iza nas. Tako smo se izborili kroz budžet KS u Ministarstvu da odvojimo tih 1,7 miliona KM za prvu fazu rekonstrukcije Historijskog muzeja. Ima tu još nekih faza, ali će ova biti veoma značajna, jer se radi o jednom velikom dijelu Historijskog muzeja“, rekao je Magoda.

Ministar je govorio i o zakonu o sportu koji je u proceduri usvajanja.

„Zakon je, ustvari, definisan da osigura budžet, bez budžeta ne možemo razvijati sport. Minimalni budžet koji sam tražio kroz zakon, to je 1,5 posto budžeta Vlade KS. To je 18 miliona KM da imamo samo za sport. Što bi bio nevjerovatan uspjeh. To je ono da vratimo titule u KS – možemo samo kroz kontinuiran i siguran budžet, da klubovi znaju da svake gdine imaju jedan ozbiljan budžet na raspolaganju. Tako mogu praviti svoj dugoročne planove“, istakao je Magoda.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU