3 C
Sarajevo
Petak, 2 prosinca, 2022

Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera EU

Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Evropske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije Covid-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti

U prvih devet mjeseci 2020., razmjena EU-a i Kine dosegnula je tako 425,5 milijardi eura, a razmjena EU-a i SAD-a iznosila je u istom razdoblju 412,5 milijardi eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U istom razdoblju 2019. razmjena EU-a s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno sa SAD-om 461 milijardu.

  • Ovaj rezultat je posljedica rasta uvoza (+4,5 posto), a izvoz (u Kinu) je nepromijenjen – istaknuo je Eurostat, dodajući da je “u istom razdoblju trgovina s SAD-om zabilježila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto).

Ukupni deficit EU-a u trgovinskoj bilanci s Kinom popeo se na 135,9 milijardi eura u prvih devet mjeseci 2020., a u istom razdoblju 2019. bio je 123,9 milijardi.

Unatoč epidemiji Covid-19 i veoma snažnoj gospodarskoj krizi u prvom tromjesečju, kinesko gospodarstvo je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila lanjsku razinu, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je potaknula uvoz evropskih proizvoda u Kinu, “posebno u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaweiju”, dodaje francuski zavod.

  Smijeh i radost mališana na terenima u Velikoj Kladuši, Ljubuškom, Jablanici i Konjicu

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao u ljeto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektroničkih proizvoda.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija u oktobru istaknula da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvih šest mjeseci 2020, prenosi SEEbiz.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU