KINESKO „NEBESKO OKO“ OTKRILO SIGNAL IZ SVEMIRA Čeka se potvrda da li je u pitanju vanzemaljska inteligencija

„Nebesko oko“, koje je službeno poznato kao Sferični teleskop s otvorom od pet stotina metara (FAST), najveći je i najosjetljiviji radioteleskop s jednom antenom na svijetu, a sada izgleda da je ta naprava uhvatila signal vanzemaljaca.

Inženjersko čudo, njegova ogromna struktura izgrađena je unutar prirodnog bazena u planinama Guicua u Kini.

FAST detektuje zračenje na radio valnim dužinama (do 10 cm) i koristi se za astronomska istraživanja u širokom rasponu područja. Jedno područje je potraga za vanzemaljskom inteligencijom ili SETI.

SETI posmatranja se uglavnom izvode u „piggy-back“ modu, što znači da se snimaju dok teleskop takođe izvodi svoje primarne naučne programe. Na ovaj način, veliki dijelovi neba mogu se skenirati u potrazi za znakovima vanzemaljske tehnologije – ili “tehnopotpisa” – bez ometanja drugih operacija. Za posebne mete poput obližnjih egzoplaneta još uvijek se provode namjenska SETI posmatranja.

Prošle godine, koristeći teleskop, detektovano je izuzetno zanimljiv signal koji je nazvan „BLC1“.

Profesor Zhng Tongjie, glavni naučnik Kineske grupe za istraživanje vanzemaljske civilizacije, priznao je ovo u izvještaju „Science & Technology Daily“ magazinu.

– Vrlo je velika i mogućnost da je sumnjivi signal neka vrsta radio smetnje, te je treba dodatno potvrditi i isključiti. Ovo može biti dug proces – rekao je Tongjie.

Možda ćemo se morati naviknuti na jaz između pronalaženja signala kandidata i njihove provjere. FAST i drugi teleskopi vjerovatno će pronaći mnogo više signala od interesa, prenosi „TheConversation„.

BONUS VIDEO:

KINESKO „NEBESKO OKO“ OTKRILO SIGNAL IZ SVEMIRA Čeka se potvrda da li je u pitanju vanzemaljska inteligencija appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU