6.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Kiša izazvala poplave u Žepču i Maglaju, u Tešnju proglašeno stanje prirodne nesreće

Prema posljednjem izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, kiša koja je sinoć padala na sjeveru tog kantona izazvala je izlijevanje rijeka te pojavu površinskih voda u Tešnju, Maglaju i Žepču pa su intervenirale komunalne, vatrogasne i jedinice civilne zaštite sa tog područja.

Kiša i velike količine vode najveće su probleme izazvali na području općine Tešanj, gdje je potpuno pod vodom bio i travnjak na Stadionu “Luke”, na kojem igra federalni ligaš TOŠK iz Tešnja. Sinoć je održana i vanredna sjednica Štaba CZ te je proglašeno stanje prirodne nesreće.

– Područje općine zahvatilo je jako nevrijeme praćeno kišom i vjetrom. Usljed toga bujične vode poplavile su područje mjesnih zajednica Tešanj, Bukva, Dobropolje-Mekiš, Jablanica, Karadaglije, Trepče i Medakovo.  Poplavom je zahvaćena i Industrijska zona Bukva, gdje je poplavljeno više industrijskih objekata. U navedenim mjesnim zajednicama poplavljeno je i više stambenih objekata.

Nema stradalih i povrijeđenih osoba. Poplavom su zahvaćena i tri školska objekta. Prekid u odvijanju saobraćaja zabilježen je na lokalnoj cesti Tešanj-Tešanjka, i na nekoliko mjesta na regionalnom putu Novi Šeher-Prnjavor u MZ Dobropolje-Mekiš, Tešanj i Vukovo. Značajna šteta je prouzrokovana na putnoj infrastrukturi – navodi se u izvještaju KUCZZDK za Općinu Tešanj.

  U ovom tuzlanskom naselju danas nema vode

Napominje se kako se bile angažirane sve raspoložive operativne snage civilne zaštite, koje su od prvog momenta bile na terenu te ad je u toku raščišćavanje putne infrastrukture i ispumpavanje vode iz poslovnih, školskih i stambenih objekata. Rijeka Tešanjka sinoć se, oko 21.00 sati, povukla u korito, kao i potoci koji su uzrokovali poplavu.

– Jutros je održana nova vanredna sjednica štaba na kojoj su utvrđene nove aktivnosti. U toku su radnje na otklanjanju posljedica prirodne nesreće i prioritetnim uspustavama komunikacije te radnje čišćenja objekata i javnih površina. Nisu prijavljena klizanja tla- ističe se u saopćenju KUCZZDK. 

U Žepču je došlo do plavljenja podvožnjaka na ulazu u taj grad, kojom su prilikom tri putnička vozila bila zaglavljena u vodi.

– Vatrogasna jedinica vršila izvlačenje vozila, a trenutno pola kolovozne trake je i dalje pod vodom i vrši se trenutno ispumpavanje. U Maglaju, povodom većih padavina, zabilježeno je izlijevanje rijeke Bočinje u MZ Gornja Bočinja i MZ Rakovac. Rijeka se ubrzo povukla, a na lokalnom putu ostali su nanosi šljunka i drveća. Ekipe su na terenu radi račićavanja puta. Put je otežano prohodan, a zabilježeno je plavljenje nekoliko kuća – navodi se u današnjem izvještaju KUCZZDK.

  (VIDEO) SBK / Povećane plate radnicima u osnovnom obrazovanju

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU