16 C
Sarajevo
Subota, 10 lipnja, 2023

Klimatski štrajk i u Tuzli: Mladi zahtijevaju promjene!

Omladinski pokret Revolt se pridružuje globalnom klimatskom štrajku koji će se održati u petak 20.09.2019. u 12h na Trgu Slobode u Tuzli.

Aktivistkinje Omladinskog pokreta Revolt će se obratiti prisutnim mladim ljudima, zajedno sa formulisanim zahtjevima, te istaknuti važnost ujedinjenja oko globalnog, aktuelnog pitanja klimatskih promjena.

”Pridružujemo se svjetskom pokretu mladih koji su izašli na ulice, motivisani željom za promjenama. Bosna i Hercegovina nije izuzeta iz klimatske krize. Velike poplave posljednjih godina, eksploatacija rijeka zarad profita i neodrživo upravljanje otpadom s jedne i zagađenost zraka s druge strane su dio svakodnevnog života, kao i uništavanje zelene infrastrukture u gradovima, što negativno utiče na mikroklimu gradova.

Zagovaramo promjene na ličnom nivou, ali smo svjesni toga da one nisu dovoljne – nemamo moć da kao potrošači izmijenimo cio sistem koji eksploatiše i Zemlju i ljude na njoj i zbog toga – apelujemo na one koji imaju tu moć da promijene smjer u kom se krećemo.

Smatramo da obrazovanje jeste ključno za mlade, ali se postavlja pitanje zašto ići u školu i obrazovati se za budućnost ukoliko je neizvjesno hoće li je uopće biti.”, poručili su iz Revolta.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU