Ko je plaćao porez državi, dobio je i pomoć – TNTPortal

Novac je dijeljen isključivo za plaće radnika i troškove poslovanja, a svi koji su dobili morat će opravdati utrošak

Povodom otvorenog pisma Udruženja hotelijera i restoratera BiH za “Avaz” je reagirala ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo.

Kako je navela, finansijska pomoć je dodijeljena na osnovu Uredbe Vlade Federacije koja je javno objavljena i dostupna na web-stranici Ministarstva okoliša i turizma.

– Suština Uredbe jeste očuvanje privrednih subjekata i radnih mjesta. Uredbom su propisani jasni kriteriji, a javnim pozivom Ministarstva omogućeno je svim turističkim agencijama, hotelima, turističkim vodičima i turoperaterima da se prijave -rekla je Đapo.

Pomoć je dodijeljena svima koji su ispunjavali uvjete propisane Uredbom. Napominje da je Uredba propisala službeno korištenje podataka Porezne uprave Federacije BiH.

– Udruženja turističkih radnika bila su uključena od početak u cjelokupan proces kojeg je Federalno ministarstvo okoliša i turizma vodilo i upravo su oni predložili model raspodjele pomoć kojeg je Ministarstvo prihvatilo. Dakle, ključni kriteriji bili su broj radnika, i promet, odnosno uplaćeni porez državi – istakla je Đapo.

Napominje da su turistički radnici javno rekli da je ovo bio jedan od najtransparentnijih javnih poziva i da nije bilo povlaštenih prilikom određivanja iznosa pomoći.

– Glavni kriterij raspodjele novca bili su uplata poreza registrirana kod Porezne uprave Federacije BiH i broj radnika. Dakle, ko je plaćao porez državi, dobio je i pomoć proporcionalno uplaćenom iznosu poreza. Sada imamo par nezadovoljnih pojedinaca koji misle da su trebali dobiti više. Ako misle da su oštećeni neka se obrate Poreznoj upravi Federacije BiH, a mi kao Ministarstvo spremni smo uputiti porezne i turističke inspektore pa da se utvrdi da li su oštećeni – rekla je Đapo.

Također, novac je dijeljen isključivo za plaće radnika i troškove poslovanja, a svi koji su dobili morat će opravdati utrošak. Iznosi koji ne budu opravdani morat će biti vraćeni.

– Moramo napomenuti to da hoteli spadaju u ugostiteljski sektor. Finansijsku pomoć su dobila 192 hotela, što znači da je podržan ugostiteljski sektor. Podsjetit ćemo da hotelima nije odlukama kriznih štabova usljed pandemije COVID-19 bio zabranjen rad, ali zatvaranjem granica, nedolaskom turista, oni faktički nisu mogli raditi, nisu imali gostiju – rekla je Đapo.
Hoteli su podržni i zbog činjenice da je prema podacima Federalnog zavoda za statistiku čak 96 posto noćenja ostvaruje u ovoj grupi objekata, što znači da turisti preferiraju ovu vrstu smještaja, u istima legalno borave te takvi objekti posluju zakonito i uredno izmiruju obaveze prema državi.

– Restorani, kafići i slični ugostiteljski objekti podržavani su već s nižih nivoa vlasti, a kantoni i općine bi trebali dodatno pomoći resotrane, kafiće i druge – zaključila je Đapo.

(Avaz)

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU