Ko Su Bili Prvi Turisti u Svemiru?

Ideja o putovanju u svemir fascinira čovječanstvo milenijum unazad.

Ljudi su nekad gledali na zvijezde kao oruđe za navigaciju i kao izvor duhovnog ispunjenja. Iako se svemirski turizam nekada činio kao ideja za daleku budućnost, sa najavljenim prvim svemirskim hotelom za 2027. godinu, čini se da je ta budućnost veoma blizu i da su nam zvijezde na dohvat ruku. 

Vjerovali ili ne, industrija svemirskog turizma je zvanično otvorena za posao, a karte će koštati skromnih 20 miliona dolara za jednonedeljni boravak u svemiru. Iako je ovo nešto što će samo milioneri moći da priušte, neosporivo je da je jako kul koliko je tehnologija napredovala. 

Ako već ne znaš, prva tri turista u svemiru su bili:

  1. Deniss Tito
  2. Mark Shuttleworth 
  3. Greg Olsen 

Olsen je ovde veoma zanimljiv jer je još devedesetih on osnovao kompaniju EPITAXX koja je izumela transmitere u fiberoptičkim uređajima. Danas, svaki put kada koristite svoj kućni WiFi kako biste igrali svoje najomiljenije igre na internetu, verovatno koristite njegov izum za tako nešto. Dakle, ako ne putujete u svemir, Olsen vam je pomogao da doživite univerzum barem virtuelno.

U Septembru 2006. godine Anousheh Ansari je postala prva žena koja je otišla u svemir takođe prva osoba iranskog porekla koja je otišla u svemir. Godinu dana poslije toga, Charles Simonyi, softverski arhitekta, je postao peti svemirski turista. 

Danas, nekoliko kompanija za svemirski turizam već planiraju izgradnju suborbitalnih vozila i orbitalnih gradova u naredne dve decenije. Sve te kompanije su već investirale milione, vjerujući da je industrija svemirskog turizma na ivici realnosti. 

Kako se industrija svemirskog turizma razvija, broj učesnika u svemirskim letovima će neminovno rasti, a suborbitalni letovi i orbitalni letovi će neizbježno ustupiti mesto kako lunarnim ekskurzijama tako i putovanjima na Mars i dalje. 

Kompanije Koje Ti Mogu Pomoći Da Odeš u Svemir 

Osnivač kompanije “Virgin Galactic”, tri viša lidera Virgin Galactic-a i dva pilota su 11 Jula 2021. godine odletjeli na ivicu svemira. Ovo uspješno putovanje znači da je “Virgin Galactic” jedan korak bliže dopuštanju civilnih letova da počnu sa svojim prvim letovima koji nadamo se, polaze početkom 2022 godine. 

Ova kompanija je nastala 2004. godine sa ciljem da korisnicima omogući pristup suborbitalnim svemirskim letovima. Svemirsko iskustvo Virgin Galactic odvija se na letjelici VSS Unity izgrađenoj za šest putnika i dva pilota. 

Space X

Space X je kompanija Ilon Maska koja ima za cilj pružanje usluga svemirskog turizma. Lista dostignuća ove kompanije je već jako impresivna. Na primjer, ova kompanija je prva privatna kompanija koja je ikada dovela čovjeka u orbitu, a kasnije je i postala prvo preduzeće koje je uspješno poslalo ljude na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Za sada ne postoji zvanična vijest kada će stvarno civili moći da učestvuju u ovim moćnim misijama, a pritom zbog složenosti ovog plana putovanja, karte će koštati i više od milion dolara, samim tim biće nedostupno većini stanovništva. 

Aspiracije i ciljevi ove kompanije se ne završavaju sa ovim. Space X ima u planu da napravi misije i na Mjesec i na Mars. Jedina informacija koju imamo za sada jeste da bi se slijetanje na Mesec moglo dogoditi već 2024. godine. 

Blue Origin

Blue Origin kompaniju je organizovao jedan jedini Džef Bezos, koji je takođe osnovao Amazon i razvio svoju raketu za vertikalno polijetanje New Sheapard, ali to ste već vjerovatno i znali. Blue Origin je poslao svoj prvi suborbitalni svemirski let sa posadom samo devet dana nakon prvog leta Virgin Galactic. 

Ovaj let je bio 16-ti po redu za vozilo New Sheapard ali prvo sa pravim putnicima. Ovaj svemirski let se lansirao sa Launch Site One u Van Hornu, koji se nalazi oko 120 milja od El Pasa, Teksasa.  Na ovu svemirsku misiju su otišli Džef Bezos, njegov mlađi brat Mark Bezos i Vali Fank, 82-godišnja žena pilot koja je bila test pilot iz svemirskih misija 1960-ih.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU