Koalicija “Pod lupom” iznijela prve nalaze posmatranja, najučestalija nepravilnost preuranjena izborna kampanja

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci predstavila nalaze dugoročnog posmatranja u prve dvije sedmice izvještavanja izbornih posmatrača/ica (25. 07. – 07. 08. 2022. godine).

U okviru posmatračke misije Koalicije „Pod lupom“ zabilježena je ukupno 191 izborna nepravilnost. Najveći broj nepravilnosti odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno. Ukupno je zabilježeno 147 slučajeva preuranjene izborne kampanje, od kojih je 125 slučajeva plaćena izborna kampanja na društvenim mrežama. Do sada je Koalicija “Pod lupom” uputila prijave za 17 političkih subjekata ili kandidata političkih subjekata Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Koalicija “Pod lupom” će nastaviti obradu podataka u narednom periodu i prijave sukcesivno dostavljati CIK-u.

Međutim, neophodno je skrenuti pažnju i da postoje slučajevi preuranjene izborne kampanje koji su širokorasprostranjeni, ali koje nije moguće sankcionisati usljed “sive” zone koja postoji u Izbornom zakonu BiH u kojem je navedeno da je preuranjena izborna kampanja, ona koja je plaćena, čime politički subjekti, imaju mogućnost raditi veliki broj aktivnosti koji jesu promocija, ali koje se ne mogu tretirati trenutnim zakonom.

Sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno su zabilježena 24 ovakva slučaja, od kojih se 20 odnosi na zloupotrebe javnih resursa u 18 opština i gradova i 4 slučaja na rad službenika u kampanji u četiri opštine i grada (Brčko distrik BiH, Jablanica, Rudo i Vitez)

Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: dva slučaja neprimjerenog govora ka oponentskim strankama u Banjoj Luci i Starom Gradu Sarajevu, dva slučaja pristrasnog izvještavanja medija u Starom Gradu Sarajevo i Bratuncu, jedan slučaj neažurnosti biračkog spiska u Ključu, jedan slučaj zloupotrebe ličnih podataka za glasanje iz inostranstva u Bratuncu.

Dugoročni posmatrači/ce Koalicije “Pod lupom” osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. U ovom trenutku, primijetan je napredak u radu izborne administracije na lokalnom nivou uz određene izuzetke.

U periodu od 25. 07.  do 07. 08. lokalne izborne komisije su održale ukupno 190 sjednica. Zabrinjava podatak da čak 49lokalnih izbornih komisija ne održavaju redovne sedmične sjednice.Iz Koalicije “Pod lupom” su naveli kako posmatrači/ice još uvijek ne mogu stupiti u komunikaciju sa određenim brojem lokalnih izbornih komisija, te da nemaju uvid da li ove izborne komisije rade u skladu sa izbornim pravilima.

Jednalokalna izborna komisija još uvijek radi u nepotpunom sastavu tj. nema sve članove/ice, a to jeDonji Žabar, a u 51 lokalnoj izbornoj komisiji nema sekretara, što i nije obaveza, već mogućnost.

U tri lokalne izborne komisije navode da nemaju adekvatne uslove za rad, a to su Banja Luka, Livno i Novi Travnik.

Iako je to obaveza propisana od strane CIK-a, usvojen poslovnik o radu još uvijek nemaju dvije lokalne izborne komisije, a to su Srbac i Velika Kladuša.

Osam lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe zakona koji se odnose na ravnopravnost spolova.

Rokovi predviđeni izbornim kalendarom CIK-a se poštuju od strane lokalnih izbornih komisija.

Kada je u pitanju rad Centara za birački spisak, zabilježen je samo jedan slučaj u Ključuda Centar za birački spisak ne daje profesionalno i blagovremenoinformacije građanima.

U izvještajnom periodu uložen je jedan prigovor političkog subjekata lokalnoj izbornoj komisiji u Livnu, a koji se odnosi na Pravilnik o utvrđivanju kvalifikacije i imenovanja biračkog odbora, a prema saznanjima Koalicije “Pod lupom” greška je sanirana.

Iz Koalicije “Pod lupom” su podsjetili da u sklopu misije građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2022. godine planiraju angažman preko 2.000 nestranačkih, građanskih posmatrača/ica izbornog dana na biračkim mjestima širom BiH, te su pozvali građane/ke da se prijave za posmatrače/ice na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org. Naveli su da na isti način građani/ke mogu već danas prijaviti Koaliciji “Pod lupom” sve uočene izborne nepravilnosti.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU