Kolegij gradonačelnika Tuzle: Predložene nove povlastice za prelazak na toplotne pumpe

Na Kolegiju gradonačelnika Tuzle u srijedu je razmatran novi prijedlog Odluke o uslovima i kriterijima i postupku dodjele sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja koja će se naći na narednoj sjednici gradskog vijeća.

Do sada pravo prijave na javni poziv imali su samo vlasnici objekata koji se zagrijavaju na fosilna goriva, sada to mogu biti i objekti koji se zagrijavaju putem peći na pelet jer se pokazalo interesovanje da pređu na toplotne pumpe. U prijavi za javni poziv po novoj odluci možete biti i posjednik objekta a ne nužno vlasnik.

Razmatrana je i Gradskom Vijeću Tuzla upućena Odluka o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Tuzle putem javnog nadmetanja–licitacije za izgradnju kolektivnog stambeno-poslovnog objekta „F“ sa pripadajućim vanjskim uređenjem u obuhvatu Izmjene Regulacionog plana prostorne cjeline „Stupine“ u Tuzli. Razmatrana je i Molba / Apel za saradnju upućena od strane Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Kolegij gradonačelnika će predložiti Gradskom Vijeću Tuzla, da donese zaključak kojim će se radi obezbjeđenja uvjeta za rad državne granične službe, s ciljem sprečavanja nelegalnih ulazaka migranata u BiH, pristupiti izradi rebalansa Budžeta Grada Tuzla, kojim će se za ove namjene izdvojiti određeni iznos novca, što bi trebalo predstavljati značajnu podršku Grada Tuzle u provođenju navedenih aktivnosti.

Usvojena je inicijativa za izmjene i dopune zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Kako bi se ista proslijedila Parlamentu i Valdi Federacije s ciljem izmjene zakonskih i podzakonskih propisa, kojima će se omogućiti da se iz sredstava posebne naknade za zaštite i spašavanje finansiraju profesionalne vatrogasne službe, a što po važećim propisima trenutno nije moguće.

Razmatrana je i informacija Kriznog štaba Grada Tuzla o situaciji u vezi sa građanima Tuzle, koji su se nedavno vratili iz Republike Italije, te je zaključeno da će se prikupiti relevantni podaci od svih nadležnih organa i institucija, kako bi se sa trenutnim stanjem i situacijom u ovoj oblasti moglo upoznati Gradsko Vijeće Tuzla već na narednoj sjednici, koja će se održati u petak 28.02. 2020. godine.

(RTV7)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU