Kome je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu

Zabrana ulaska pojedinim osobama iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu izazvala je nova politička previranja i stvorila dodatnu atmosferu nepovjerenja među institucijama.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je od Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima da hitno dostave spisak osoba pod zabranom. Prethodnog dana saznali smo da je riječ o oko 300 osoba iz više država.

Prijetnja javnom redu i miru i poretku Bosne i Hercegovine. To su razlozi zbog kojih su nadležna tijela donijela odluku da zabrane ulazak u zemlju profesoru Milošu Koviću, penzionisanom policijskom generalu Bratislavu Dikiću i advokatu Goranu Petronijeviću. Sva trojica su državljani Srbije. Zvaničnici RS to su protumačili kao djelovanje institucija BiH protiv Srba. Nedugo za tim saznajemo da je spisak nepoželjnih mnogo širi nego što se činilo.

SLOBODAN UJIĆ, direktor Službe za poslove sa strancima BiH

“Najmanje je recimo državljana Srbije, ako pitate. Imamo državljana Crne Gore preko 60, državljana Albanije preko 70, Turaka preko 70. Imate više država znači apsolutno to je nadležnost Obavještajne agencije u koju mi ne ulazimo. 27 ja mislim da je državljana Srbije na tom spisku u bazi ROS-a.”

Služba, prema Ujićevim riječima, obavlja tehnički dio posla, odnosno na osnovu bezbjednosnih procjena Obavještajne agencije ažurira spisak i postavlja u bazu podataka. Predsjedavajući Savjeta ministara tražio je od Ministarstva bezbjednosti i Službe za poslove sa strancima hitnu objavu spiska lica pod zabranom.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

“Kako određene zabrane ulaska izazivaju različite konotacije prema licima kojima se zabranjuje ulazak, tako i uznemirenost i revolt na teritoriji RS, insistiram da mi hitno dostavite evidenciju lica kojima je zabranjen ulazak na teritoriju BiH, sa jasno navedenim razlozima zabrane ulaska. Takođe, potrebno je dostaviti i podatke o čijim državljanima je riječ.”

Za sada nema informacija da li će institucije od kojih je to traženo udovoljiti zahtjevu predsjedavajućeg Tegeltije. U političkim reakcijama, najzvučnija je bila od člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika. Poručio je da bi srpski pripadnici Granične policije mogli propuštati lica bez obzira na bezbjednosne procjene.

FRANKA VICAN, glasnogovornica Granične policije BiH

“Granična policija BiH ne može i ne želi komentirati mišljenje i reakcije drugih već djeluje isključivo u sferi profesionalizma. Poslovi GP su propisani zakonom i isključivo se na taj način i postupa. Važno je napomenuti kako GP ne donosi i ine mijenja, već provodi zakone koje su donijela nadležna tijelaa.”

Iz Granične policije nisu precizirali da li je i koliko ukupno bilo slučajeva zabrane prelaska državne granice u proteklom periodu s obzirom na širi spisak. (BHRT)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU