31.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Komemoracija Mladenu Mariću: Novinar koji je imao potrebu da dokazuje pravdu

  Veliki broj novinara danas se na komemoraciji u zgradi RTV-a u Sarajevu posljednji put oprostio od istaknutog bosanskohercegovačkog novinara Mladena Marića, koji je preminuo prije dva dana nakon kraće bolesti, u 59. godini.

  Bio je poznat po vanjskopolitičkom magazinu “Paralele” Federalne televizije, koji je uređivao i vodio punih 18 godina, od 2001. godine pa sve do nedavne iznenadne bolesti.

  Urednik informativnog programa Federalne televizije Željko Tica, obraćajući se na komemoraciji, kazao je da je teško naći riječi kojim bi na vječni počinak ispratio kolegu Marića.

  – U iščekivanju 700. emisije “Paralele” koju je Marić živio i volio, koju je radio uime ugnjetavanih i malih, i svojim perom stajao iza njihove boli, mi smo se danas okupili da ga ispratimo – istakao je Tica.

  Urednik Redakcije vanjske politike Federalne televizije Mirza Huskić prisjetio se vremena kada je zajedno sa Marićem započinjao novinarsku karijeru, ističući da je on uvijek bio na strani obespravljenih ljudi.

  – Želio bi da ga pamtimo po vedrom duhu. Neka mu je laka bosanska zemlja – poručio je Huskić.

  Novinarka Arijana Saračević-Helač kazala je da je Marića vrlo dobro poznavala, privatno i profesionalno, te dodala da on dolazi iz generacije novinara koja je imala potrebu da dokazuje pravdu.

  – Odnedavno imam ideju da snimim dokumentarni film o novinarima iz moje generacije, i žao mi je što nisam uspjela snimiti i Marića, bar pet minuta – naglasila je.

  Generalni direktor Federalne televizije Džemal Šabić opisao je Marića kao televizijsku zvijezdu, ali jednostavnu, koja ‘hoda po zemlji’.

  – Bio je i novinar, umjetnik, političar, imao je odmjerne stavove, nekad vrlo prkosan i hrabar – kazao je Šabić, zahvalivši Mariću na svemu što je uradio na formiranju društva i u RTV domu i u BiH.

  Mladen Marić je dobitnik više novinarskih nagrada, a Udruženje novinara Bosne i Hercegovine je 2015. godine izabralo ga je za novinara godine.

  Marić će biti sahranjen danas na sarajevskom groblju Vlakovo.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU