2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Komšić i Orepić razgovarali o otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske

  ()

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je zastupnika u Saboru Republike Hrvatske i predsjednika stranke Nova politika Vlahu Orepića, s kojim je razgovarao o nizu otvorenih pitanja između BiH i Republike Hrvatske.

  Posebno je istaknuta potreba obnove razgovora između članova Predsjedništva BiH, kao institucije s ustavnim ovlastima za vođenje vanjske politike, i visokih zvaničnika Republike Hrvatske u cilju rješavanja otvorenih pitanja dviju zemalja, s naglaskom na rješavanje o razgraničenju na moru.

  Istaknuta je potreba dijaloga i dogovornog rješavanja tog, ali i svih drugih otvorenih pitanja u odnosima BiH i Republike Hrvatske.

  Sagovornici su se složili o činjenici da je neosporno pravo Republike Hrvatske da izgradnjom Pelješkog mosta infrastrukturno poveže dijelove svoje teritorije, ali uz neophodnost rješenja razgraničenja na moru između dvije suverene i prijateljske države, odnosno uz uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, tj. bez ugrožavanja svih prava koja joj pripadaju prema Konvenciji UN o pravu mora – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

  Pored navedenog, na sastanku je razgovarano i o drugim otvorenim pitanjima između dvije zemlje, kao što su pitanje granice na rijeci Uni, korištenja akumulacije Buškog jezera, pitanje eventualnog odlaganja radioaktivnog otpada uz granicu BiH na lokaciji Trgovska gora u Republici Hrvatskoj, te pitanje nevraćene imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

  Također, na sastanku je razgovarano i o NATO perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i potrebi saradnje na sigurnosnim pitanjima za BiH i Republiku Hrvatsku, kao što je pitanje migrantske krize.

  Na sastanku je bilo govora i o položaju Hrvata u BiH, njihovom povratku u Republiku Srpsku, kao i problemu odlaska mladih iz BiH. Razgovarano je i o problemu gašenja proizvodnje u kombinatu „Aluminij“ u Mostaru i svim posljedicama koje sobom nosi gašenje proizvodnje.

  Sastanku su prisustvovali i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Mario Pejić i član Upravnog odbora Marinko Pejić – navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO