Konaković: Vlada KS treba pokazati da je uz mlade, a ne protiv njih

O aktuelnoj situaciji u Kantonu Sarajevo i subvencijama za mlade koji su kupili prvu nekretninu, oglasio se i Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH.

-Nisam komentarisao izjave i neću. Komentarisaću proces. Subvencija mladim ljudima prilikom kupovine stana projekat je koji smo u Vladi KS na čijem sam čelu bio pokrenuli na prijedlog ministra Čedomira Lukića. Ideja nije imala socijalnu pozadinu pa tako ni kriteriji nisu bili socijalne naravi, ideja je bila da se pošalje poruka mladim ljudima da vlast razumije trenutnu situaciju u kojoj se nalaze i da ih podrži u jednom od najvažnijih životnih projekata, kupovine stana ili kuće – poručio je Konaković.

-Da je projekat dobar pokazuje i broj aplikanata koji se iz godine u godinu povećavao. Vlada Kantona Sarajevo treba naći rješenje i ovoj grupi mladih isplatiti dodatna sredstva, barem približno iznosu koji su očekivali. Vidio sam da je medju aplikantima veliki broj stručnih, sposobnih i odgovornih mladih ljudi koji su hrabro zakoračili u novo poglavlje života, većina njih je uzela kredite koje će godinama vraćati bankama. Zato vlast mora pokazati da je sad uz njih, a ne protiv njih – kazao je Elmedin Konaković.

Dodao je i da Sarajevo trpi mnogo zbog ukidanaj pondera, te da je to sada veliki problem, ali da priče poput ove moraju imati sretan završetak.

-Ako neko ima bolji i efikasniji prijedlog kako da se pomogne mladima prilikom kupovine stana nek’ predloži. Sve dok ne predjemo na bolji model, treba nastaviti sa implementacijom postojećeg projekta. Može Vlada KS bolje u ovom i još nekim procesima, znam to. Ne mjerim ovu Vladu sa vladama koju je predvodila ova destruktivna opozicija, to ne može u istu rečenicu, al’ može i mora bolje. Ova Vlada mora nastaviti sa podizanjem ljestvice u skladu sa našim standardima, standardima Trojke koja je dobila natpolovično povjerenje gradjana Kantona Sarajevo da nastavi započete procese. Pokažite sad da je briga o mladim ljudima istinski jedan od naših priotiteta – istakao je Elmedin Konaković.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU