Konferencija u Sarajevu – Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Vlada SAD-a, putem USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i UN Women BiH organizirali su danas konferenciju pod nazivom ‘Žene u turizmu: rušimo prepreke, oblikujmo budućnost’.

To je prva konferencija takvog tipa u Bosni i Hercegovini, a kroz panel diskusije i informativne prezentacije okupila je vodeće aktere turističkog sektora, kao i predstavnike USAID-a BiH i UN Women BiH.

Cilj je isticanjem uloge žena u sektoru turizma potaknuti promjene u turističkoj industriji radi ekonomskog osnaživanja žena te promoviranja inkluzivnosti i raznolikosti u sektoru turizma.

Programska specijalistkinja UN Women u BiH Amna Muharemović kaže da su USAID i i UN Women u Bosni i Hercegovini udružili snage za rad na provedbi principa za osnaživanje žena u sektoru turizma. Žene, kako je kazala, čine većinu radne snage u sektoru turizma, a manjina su u oblastima gdje se donose odluke.

– Principi osnaživanja žena u sektoru turizma imaju za cilj doprinijeti boljim uvjetima rada, osnaživanju žena u smislu njihovog promoviranja na poziciji odlučivanja i jačanju sektora u cjelini – kazala je Muharemović medijima prije početka konferencije.

Generalna sekretarka Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot ističe da je ta konferencija posvećena promociji i afirmaciji žena u turizmu, ali i ukupno u oblasti privrede.

Fokus na afirmiranju žena u privredi jeste trend ne samo u BiH, nego i šire. Posebno u oblasti turizma izražena je potreba za radnom snagom, naročito vještom i obrazovanom. Tu, kako je kazala, žene mogu dati značajan doprinos.

Prema njenim riječima, žene pronalaze način za dodatnu edukaciju i obrazovanje, kao i pokretanje vlastitog biznisa i uključivanje u razne poslove. Tako su, trenutno u sektoru privrede žene, angažirane na mjestima koja su tipično muška dosad bila.

– Iz sektora privrede dobivamo informacije da su npr. žene varioci mnogo bolje od muškaraca u tom poslu, u smislu preciznosti i suprilnog pristupa poslu varenja – navodi kao primjer. Ističe da žene imaju drugačiji pristup poslu i timskom radu, te su u prednosti svi oni koji na vrijeme to prepoznaju.

Generalna menadžerica Courtyard by Marriott Sarajevo Edina Zagora ističe da je taj hotel prepoznat kao pozitivan primjer osnaživanja i zastupljenosti žena, unutar kompanije tako i upravljačkih struktura.

– Nećemo odustati od širenja te energije, prema vani. Potrudit ćemo se proširiti ga na ostale organizacije i kolege – kazala je.

Direktorica Misije USAID/BiH Courtney Chubb naglašava ulogu žena u sektoru turizma, neke od njih ispričale su svoje inspirativne priče sudionicima današnjeg skupa, a možda i motivirale druge žene da se pridruže tom sektoru.

Kako je kazala, današnji skup je i poziv za lidere u tom sektoru i kreatore politika, ali i lokalne zajednice da podrže žene i pomognu im da se njihova uloga dodatno osnaži i prevaziđu prepreke koje im stoje na putu da se dokažu u punom kapacitetu.

– Kad napreduju žene, napreduje i poslovna zajednica te društvo u cjelini. Cilj konferencije je da pokažemo koliko žene mogu uraditi u turističkom sektoru, a onda da to postane model za sve ostale sektore koji će pomoći da se bh. privreda osloni na ženu i pomogne joj u radu – kazala je.

Konferenciju ‘Žene u turizmu: rušimo prepreke, oblikujmo budućnost’ prati i Sajam proizvoda i rukotvorina u organizaciji USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i UN Women BiH, a sudjeluju predstavnice bh. udruženja iz oblasti turizma i ruralnog razvoja.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU