“Konzulska vremena” u Travniku / Na današnji dan prije 559 godina po prvi put spomenut Travnik – TNTportal.ba

Na današnji dan prije 559 godina po prvi put u pisanoj formi spomenut je Travnik. Iako se godinama ovaj dan obilježavao u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik i Rodne kuće Ive Andrića, ove godine je organizovan poseban i za mnoge fascinantan događaj. Most iz historije stigao je u Travnik i vratio ovaj grad u “Konzulska vremena”.

Prilika je ovo i da Travnik predstavi sve svoje turističke potencijale, a kojih je svi znamo zaista mnogo. Bogat program je ponudio i obilazak Rodne kuće Ive Andrića te su u ugodnom razgovoru otvoreni novi poslovni putevi.

Manifestacija će zasigurno prerasti u tradiciju pa će narednih godina počasni gosti i suorganizatori biti predstavnici Austrije ili neke druge zemlje.

Saradnja Francuske i Bosne i Hercegovine traje godinama, a Konzulat Francuske u Travniku bio je prvi koji je otvoren u ovom kantonu. Naime, Francuski generalni konzulat je počeo s radom u Travniku 1807. godine I djelovao je do 1814. Godine.

Brojne potencijale Travnika ovom prilikom istakao je i i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler. Kaže da uvijek rado dolazi u Travniku, pije poznatu Lutvinu kahvu te odmara uz šum Plave vode.

Cilj je bio obilježiti prvi pomen Travnika u pisanim dokumentima I okupiti kompletan diplomatski kor u Bosni i Hercegovini. Na kraju manifestacije, cilj je I više nego ispunjen.

Većina ambasadora globalnih sila oduševljena je Travnikom I tvrđavom Stari grad a posebno su zadovoljni što su ih dočekali glumci u narodnim nošnjama.

Video pogledajte OVDJE.

“konzulska vremena” u travniku / na današnji dan prije 559 godina po prvi put spomenut travnik – tntportal.ba“konzulska vremena” u travniku / na današnji dan prije 559 godina po prvi put spomenut travnik – tntportal.ba“konzulska vremena” u travniku / na današnji dan prije 559 godina po prvi put spomenut travnik – tntportal.ba“konzulska vremena” u travniku / na današnji dan prije 559 godina po prvi put spomenut travnik – tntportal.ba

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU