Korisnici interneta zabrinuti zbog izloženosti ličnih podataka

Najnovije istraživanje kompanije Kaspersky pokazalo je da korisnici interneta žele što bolje zaštiti lične podatke na internetskim stranicama ili društvenim mrežama, jer su sve svjesniji gdje su na mreži dostupni njihovi lični podaci.

Čak 82 posto ispitanika izjavilo je da su pokušali ukloniti privatne informacije sa web stranica ili društvenih mreža, dok trećina njih ne zna kako to učiniti, prenosi Tanjug.

Korisnici su pokazali da nisu samo zabrinuti za vlastite privatne informacije, već i podatke njihovih najbližih.

Izvještaj otkriva da 24 posto korisnika tvrdi kako su njihovi lični podaci ili informacije o njihovoj porodici postali javno dostupni bez njihove saglasnosti.

Aplikacije u moblinim telefonima
Gotovo polovina ispitanika primjenjuje dodatne mjere prilikom korištenja Interneta, kako bi sakrili lične podatke od cyber kriminalaca i web stranica koje posjećuju, dok u nešto manjem procentu lični sadržaj sakrivaju od drugih osoba koje koriste isti uređaj.

Osim toga, neki korisnici su i dalje nepovjerljivi prema skladištenju ličnih informacija na svojim uređajima, pa je tako petina ispitanika izjavila da su zabrinuti za lične podatke koje “čuvaju” aplikacije na svojim mobilnim aparatima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU