Koronavirus: Pogoršanje epidemiološke situacije i na području ZDK

„Gledajući stalni porast broja novoboljelih osoba od COVID-a 19 na području  ZDK, epidemiološka situacija na prostoru ovog kantona se pogoršava, jer već zadnjih sedam do osam sedmica imamo kontinuirani porast broja oboljelih i sada taj broj se kreće oko 300, što opet nije mnogo u poređenju sa onim što smo ranije imali na teritoriji ZDK“, navodi Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba ministarstva zdravstva ZDK.

Po njegovim riječima trenutno preovladava izuzetno blaga klinička slika oboljenja, pa ni bolnički kapaciteteti nisu popunjeni, niti opterećeni, jer je Kantonalna bolnica Zenica juče imala 14 ili 15 hopitaliziranih pacijenata, a Bolnica u Tešnju 7 pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

„Ja se nadam da će na ovaj način jedan broj ljudi na prostoru ZDK već biti imuniziran i prije jeseni, kada nas je obično sačekivala teža situacija, što bi moglo značiti da tokom ove jeseni nećemo imati onako tešku situaciju, kakvu smo imali u proteklim godinama“, ističe predsjednik Kriznog štaba ministarstva zdravstva ZDK.

Najnovije mjere Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje je Vlada FBiH juče usvojila nisu rigorozne i odnose se na obavezno nošenje respiratorne zaštitne maske u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite te mjestima gdje se ne može izbjeći taj direktan međusobni kontakt.

„Kantonalni štabovi stalno prate situaciju na svojim kantonima, a uz dodatnu saradnju i malo brige za zdravlje naših najmilijih, ja misilim da ćemo mi i ovaj, mislim šesti, val koronavirusa uspješno savladati“, ističe Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba ministarstva zdravstva ZDK, napominjući da oni koji su zainteresovani i dan danas mogu da se vakcinišu protiv ovog oboljenja, te da dosad i sa građanima vakcinisanim u inostranstvu, nažalost, nismo uspjeli prebaciti ni brojku od 40 posto vakcinisanih. (V.J.)

The post Koronavirus: Pogoršanje epidemiološke situacije i na području ZDK appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU