Košarac: Pripremili smo odluku o zabrani izvoza oblovine iz BiH

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata radi osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju u BiH i očuvanja šuma.

– Riječ je o odluci kojom se do kraja godine zabranjuje izvoz oblovine iz BiH. Odluku smo pripremili na temelju zaključaka zajedničkog sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i premijerima Republike Srpske i Federacije BiH. Očekujemo da će Vijeće ministara BiH u što skorijem roku usvojiti predloženu odluku – poručio je resorni ministar Staša Košarac.

Po njegovim riječima, nakon negativnih posljedica pandemije Covid 19 i povećne potražnje za proizvodima drvoprerađivačke industrije, neophodno je sve raspoložive količine šumskih drvnih sortimenata usmjeriti prema domaćim drvoprerađivačima u cilju daljeg rasta i razvoja tog sektora.

– U uslovima nedostatka sirovine na tržištu, privredni subjekti iz Republike Srpske i Federacije BiH su ograničeni na proizvodnju određenih količina, sa sirovinom koju uspiju obezbijediti sa tržišta. Zbog toga smatramo da je potpuno opravdano privremeno zabraniti izvoz šumskih drvnih sortimenata, kako bi domaći drvoprerađivači bili u mogućnosti da obezbijede dovoljne količine ove sirovine za svoju proizvodnju – naveo je Košarac.

Naglasio da dodatni razlog za usvajanje te odluke predstavlja potencijalni poremećaj na tržištu zbog situacije u Ukrajini.

– Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika oblovine u svijetu. Postoje naznake da bi, zbog aktuelnih dešavanja u toj zemlji, moglo doći do velike potražnje za izvozom oblovine, što ne ide u prilog domaćim drvoprerađivačima. Naša namjera je da primarno razvijamo i unaprjeđujemo domaće kapacitete i obezbijedimo uslove da potrebne količine sirovine ostaju našim drvoprerađivačima – zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU